Márk napja van. | 2024.04.25

Varga Mihály: az adócsökkentési és bérmegállapodás megteremti a növekedés lehetőségét

2017-02-14 08:35:02

A tavaly megkötött, hat évre szóló adócsökkentési és béremelési megállapodás megteremti a lehetőségét annak, hogy 2017-ben a magyar gazdaság nagyobb növekedéssel számolhasson - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a TV2 Mokka című műsorában.

    Kiemelte, hogy vita van Brüsszellel az adócsökkentés hatásáról.
    A miniszter szerint a vállalkozások közterheinek csökkentése a  növekedést segíti, a minimálbér és a szakmunkás bérminimum jelentős emelése pedig a fogyasztás bővülését eredményezi, mindezek alapján az ipar növekedni fog 2017-ben.
    "Ha idén az európai uniós forrásokat is jobban tudjuk felhasználni, mint tavaly, akkor 4 százalékkal is növekedhet a gazdaság" - mondta a miniszter. 
    Varga Mihály beszélt arról, hogy a 2016-os év megmutatta, uniós források felhasználása nélkül is tud növekedni a magyar gazdaság.
    Kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter elmondta: a jövő évi költségvetésről februárban a minisztériumok egyeztetnek, márciusban elkészül a dokumentum, majd a kormány elfogadja, áprilisban pedig a parlament tárgyalhatja.
    Az OLAF-jelentéssel kapcsolatban Varga Mihály rámutatott arra, hogy 76 milliárd forintot szeretnének visszafizettetni, ezt az összeget azonban vitatni kell, még akkor is, ha a korrupció az előző kormányok és fővárosi vezetés idején történt. Hozzátette, bízik abban, hogy ennél kisebb összeget kell majd visszafizetni.