Gedeon napja van. | 2024.03.28

EKF - Győrben már dolgozik a pályázaton a szakmai bizottság

2017-02-13 16:03:00

 

Tizenhat fős szakmai testület kezdte el a munkát Győrben, hogy előkészítse és összeállítsa december 20-ig a város pályázati anyagát az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre, amelyet 2023-ban egy magyarországi település viselhet - közölte Fekete Dávid alpolgármester hétfőn Győrben.

 

    Tavaly tavasszal jelentették be a Rába-parti városban, hogy részt vesznek a magyarországi városok EKF-címért folyó küzdelmében. Az alpolgármester kiemelte: a pályázat megírását nem egy külsős cég végzi majd, hanem az a bizottság, amelynek Borkai Zsolt polgármester a vezetője, és helyet kaptak benne a frakcióvezetők, valamint bizonyos kulturális intézmények elöljárói is. 
    A szakmai előkészítő testület meghatározott egy ütemtervet is. Ennek megfelelően az elkövetkező hetekben például workshopokkal, konferenciákkal és nagymintás közvélemény-kutatásokkal térképezik fel a lakosság és a helyi közművelődési intézmények elképzeléseit, programterveit, amelyek a pályázat irányvonalait meghatározzák majd. A nyár-ősz folyamán állítják majd össze Győr pályázati anyagát, amely novemberben a közgyűlés elé kerül - részletezte Fekete Dávid. Hozzátette: a pályázati kiírás a héten jelenik meg, a beadási határidő pedig december 20. lesz. 
    Győr 2005-ben indult már az EKF-címért, akkor Pécs lett a győztes. A korábbi pályázati munkát most elővették, átnézték, bár azóta a város arculata jelentősen megváltozott, igazi fesztiválvárossá nőtte ki magát, például a táncfesztivál vagy a Győrkőcfesztivál révén  - mondta az alpolgármester.
    Mint rámutatott, idén nyáron megrendezik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amellyel bizonyítja majd a város, hogy képes egy többezres látogatottságú, nemzetközi eseményt színvonalasan megrendezni. 
    Győrben kiemelt terület a sport és a kultúra, így az EYOF-ot jól kiegészíthetné az EKF-cím, ezért is szerepelt a városvezetés távlati "víziói" között mindkét esemény - fogalmazott Fekete Dávid.     Az alpolgármester kitért arra is, hogy a Győr2023 EKF-pályázat logójára és szlogenjére pályázatot hirdettek, amelyet csütörtökön tesznek közzé az önkormányzat honlapján.