Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 585 millió forintos természetvédelmi programot indít

2017-02-13 13:24:02

 

A táti szigetek vizes élőhelyeinek helyreállítására, valamint a Gerecse, a Pilis és a Vértes denevérkolóniáinak védelmére összesen 585 millió forintos programot indít Komárom-Esztergom megyében a Duna-Ipoly Nemzeti Park - jelentette be hétfőn esztergomi sajtótájékoztatóján Füri András, a nemzeti park igazgatója.

 

    A Duna táti szigetein az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. Az élőhely helyreállítása során mederkotrással juttatnak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozzák a vízjárást - ismertetette Füri András a sajtótájékoztatón, melyen részt vett Bencsik János és Völner Pál országgyűlési képviselő.
    Az egyik szigeten egy mesterséges tavat alakítanak ki, a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok helyére őshonos növényeket telepítenek.
    A Gerecse, a Pilis és a Vértes hegységben 19 barlang és 5 mesterséges üreg bejáratának részleges lezárásával biztosítják a természetvédelmi szempontból jelentős denevérkolóniák telelő- és szaporodóhelyeit - ismertette az igazgató.
    A beruházások uniós és magyar forrásokból valósulnak meg a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A Duna-Ipoly Nemzeti Park a programban nyolc projekttel indult, ezek összesített költségvetése 2,7 milliárd forint - tette hozzá Füri András.