Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-02-11 16:48:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Finnország feletti középponttal egy nagyméretű anticiklon helyezkedik el, amely Európa nagy részének időjárását meghatározza. Területén általában sok a felhő, néhol ködös az idő, de főként a déli, délnyugati peremén tartósabban süt a nap. Elsősorban a keleti oldalán fordul elő több helyen havazás. A magasnyomás körül ciklonok örvénylenek, ezek hatására az Ural előterében több helyen havazik, Izlandon, illetve a Pireneusi-félszigeten pedig erősen felhős az ég. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti vidékén általában 0 és -8 fok között változik, de az Ural előterében és a Skandináv-félsziget északi részén -10, -19 fokot is mérnek. Enyhébb az idő Közép- és Nyugat-Európában, ahol a kora délutáni órákra -4 és +7 fokig emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb továbbra is a mediterrán térségben van, arrafelé 10, 18 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható.
    
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Szombaton a Dunántúlon és a középső területeken közepesen és erősen felhős tájak egyaránt lesznek, keleten a köd feloszlása után gyengén felhős, napos idő várható, de néhol tartósabban megmaradhat a köd. A Dunántúlon szórványosan kisebb havazás, néhol havas eső, a ködös tájakon helyenként hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Éjszaka nyugaton változóan, másutt gyengén felhős lesz az ég, keleten ismét több helyen képződhet köd. Vasárnap a nap nagy részében nyugaton változóan felhős, keleten a köd feloszlása után napos idő valószínű, majd késő délutántól észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz, legfeljebb a nyugati határnál lehet elvétve hószállingózás. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén megélénkül a délkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélvédett vidékeken hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +6 fok között alakul, a tartósabban ködös tájakon lesz a hidegebb.