Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lengyel kormányszóvivő: stabil Beata Szydlo állapota

2017-02-11 10:09:06

Péntek esti autóbalesete után stabil Beata Szydlo lengyel miniszterelnök állapota, jól érzi magát, de még várnak rá vizsgálatok - közölte szombati sajtóértekezleten Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

    Az 53 éves Beata Szydlo péntek este szenvedett autóbalesetet, amikor Oswiecimhez közeli lakhelyére tartott. A kormányfőt szállító autó sofőrje egy személyautó előzése közben irányváltásra kényszerült, és járműve egy útszéli fának ütközött.
    Bochenek megerősítette: Szydlót közvetlenül a baleset után az oswiecimi kórházban megvizsgálták, majd "saját kérésére, az orvosokkal való konzultáció után" mentőhelikopterrel a varsói katonai kórházba vitték.
    "A kormányfő állapota stabil és jó, folyamatos orvosi megfigyelés alatt van, semmi komoly nem történt" - mondta a szóvivő, hozzátéve: Szydlóra még további vizsgálatok várnak. A kormányfő sérüléseiről csak annyit mondott, hogy "a közúti balesetekre jellemző zúzódásokat" szenvedett. 
    Hangsúlyozta: a miniszterelnök tudja teljesíteni hivatali feladatait, de egy időre még kórházban marad. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: még nem dőlt el, hogy a kedden esedékes kormányülést vezetheti-e - tette hozzá. 
    Elmondta azt is: a kormányfő sofőrjét remélhetőleg még szombaton hazaengedik az oswiecimi kórházból. A lengyel kormányőrségnek (BOR) a miniszterelnökkel egy kocsiban utazó tagjára Varsóban vár még orvosi vizsgálat. 
    A lengyel rendőrség szombat reggel közölte: az előzött autó 21 éves vezetőjét, aki elismerte felelősségét, közúti baleset okozásával vádolta meg az ügyészség. 
    A balesetet a lengyel ügyészség, valamint a belbiztonsági hivatal (ABW) vizsgálja. Mariusz Blaszczak belügyminiszter még péntek este a BOR azonnali vezetőségi tanácskozását hívta össze, a baleset körülményeinek vizsgálatáról pedig szombat délutáni sajtóértekezleten tájékoztat.