Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Új menedékkérelmi és kiutasítási intézkedéseket vezetett be az olasz kormány

2017-02-10 17:51:20

 

A bűnszervezetek irányította, illegális migrációt szabályozott jelenséggé kell átalakítani, hogy a migránsok biztonságosan és megfelelő ellenőrzés mellett érkezzenek Olaszországba - mondta Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök az új migrációs intézkedéseket elfogadó római kormányülés után pénteken.

 

    A római kormány rendelkezései az Olaszországban benyújtott menedékkérelmek gyorsabb elbírálását célozzák, a befogadási rendszer átláthatóságának növelését, és az erre nem jogosult migránsok kiutasításának felgyorsítását.
    Paolo Gentiloni hozzátette, Olaszország nem a kaput akarja bezárni a migrációs áramlat előtt, hanem "átalakítani" azt, hogy illegális jelenségből egyre inkább szabályozottá váljon, hogy ne életveszélyes körülmények között, hanem biztonságban és megfelelő ellenőrzéssel juthassanak el a migránsok Olaszországba.
    A menedékkérelmek feldolgozásának felgyorsítása azt jelenti, hogy a kérelem esetleges elutasítása esetén ezentúl a menedéket kérő nem fellebbezhet automatikusan másodfokon, hanem az olasz semmítőszékhez kell fordulnia. Jelenleg egy menedékkérelem elbírálása Olaszországban több mint kétszáz napot vesz igénybe, és fellebbezéssel a procedúra akár két évig is eltarthat, mialatt a menedékkérő Olaszországban tartózkodik vagy gyakran el is hagyja Itáliát. A menedékkérelmek elbírálásának felgyorsítására 250 jogi szakértőt vesznek fel, és 14 olaszországi bíróságon külön menedékügyi tanácsot létesítenek.
    Az eddigi olaszországi illegális bevándorlótáborokat, ahol több ezren szorongtak kiutasításra várva, átalakítják: a belügyminisztérium korábbi tervei szerint minden olasz tartományban egy-egy úgynevezett kiutasító központot állítanak fel. Ezekben egyszerre összesen 1600 embert helyeznek el.
    A kormány lehetőséget adott az olasz önkormányzatoknak, hogy a területükön tartózkodó migránsokkal önkéntes alapon, ingyenes közmunkát végeztessenek.
    Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország hisz az emberiesség és a befogadás értékeiben, és minden nehézség és a nagyszámú migráció ellenére jól bizonyított, "az utóbbi években bizonyos módon utat mutattunk az EU-nak, most ténylegessé kell tenni a befogadás terhének megosztását" - tette hozzá.
    Olaszországba tavaly minden korábbinál több, 181 ezer bevándorló érkezett, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
    Roberto Calderoli, az Északi Liga olasz ellenzéki párt politikusa szerint a kormányintézkedések gyengék és az illegális migránsoknak meg se kellene érkeznie az olasz partokra.