Csongor napja van. | 2024.04.16

Politikust, üzletembereket és köztisztviselőket ítéltek el egy spanyol korrupciós botrányban

2017-02-10 15:51:00

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egyik volt tanácsosát, üzletembereket és köztisztviselőket ítélt el korrupció miatt a valenciai legfelsőbb bíróság pénteken, Spanyolország jelenlegi legszövevényesebb korrupciós botrányában, az úgynevezett Gürtel-ügyben, amelyben jelenleg hat különböző per is zajlik.

    A valenciai bíróság pénteki ítéletét abban az eljárásban hozta meg, amely a Fitur nemzeti turisztikai vásáron a valenciai régiót képviselő cégek, 2005 és 2009 közötti, szabálytalan szerződései miatt indult.
    Az elsőrendű vádlott Francisco Correa, akit a spanyol sajtó a korrupciós hálózat fejeként emleget, 13 év börtönbüntetést kapott, valamint közel 4,5 millió eurós pénzbüntetést, egyebek mellett befolyással üzérkedés, közpénzek elsikkasztása, és vesztegetés miatt.
    A bíróság megállapította, hogy Correa a szerződésekben aránytalan mértékű profittal számolt, nem létező költségeket számlázva, megduplázva bizonyos tételeket.
    Milagrosa Martínezt, aki 2004-től 2007-ig a valenciai helyi kormány turizmusért felelős tanácsosa (helyi miniszteri rang) volt, majd a valenciai parlament elnöki posztját töltötte be (2007 és 2011 között) 9 év börtönre, és ötezer euró pénzbüntetésre ítélték, hivatali kötelesség megszegése, sikkasztás, passzív vesztegetés, szerződéshamisítás miatt.
    A bíróság szerint a helyi turisztikai minisztériumban 2005-től megváltoztatták a szerződések odaítélésének feltételeit, úgy, hogy azzal szabálytalanul kedveztek az ügyben szereplő vállalkozói körnek, akiket bennfentes információkkal is segítettek.
    Milagrosa Martínezt 2015 márciusában kizárta tagjai közül a konzervatív Néppárt.
    Rafael Betoret, aki a politikus kabinetfőnöke volt, 6 éves börtönbüntetést kapott.
    Az ügy 13 vádlottja közül 11-et talált bűnösnek a bíróság, akiknek összesen 272 ezer euró kártérítést is kell fizetniük a valenciai önkormányzatnak.
    Az ítélet nem jogerős, több vádlott jogi képviselője már jelezte, hogy fellebbezni kívánnak.
    A Gürtel-ügy 2009-ben kezdődött, amikor Francisco Correa vállalkozó ellen nyomozás indult azzal a gyanúval, hogy lefizetett politikusokat és befolyásos pártfunkcionáriusokat. 
    Így jutottak el a hatóságok a PP volt pénztárnokához Luis Bárcenashoz, akiről kiderült, hogy 48 millió eurós svájci bankszámlája van.
    Őt azzal gyanúsítják, hogy évtizedeken át 5-15 ezer euróval (1 millió 500 ezer - 4 millió 500 ezer forint) egészítette ki több képviselő, köztisztviselő és funkcionárius fizetését magáncégektől 
származó bevételekből. 
    Az ügy egyik fő kérdése az lett, hogy finanszírozták-e ebből a kormánypárt működését. 
    A Néppárt azt állította, hogy a pénztárnok  saját  zsebére tevékenykedett, és arról  a párt vezetésének nem volt tudomása. 
    Francisco Correa, az illegális pártfinanszírozást vizsgáló eljárásban beismerte, hogy lefizetett politikusokat, közbeszerzési megbízásokért cserébe pénzt és nagy értékű ajándékokat adott PP több politikusának.