Csongor napja van. | 2024.04.16

Uniós biztos: Ukrajna vállalta az emberi jogoknak, így a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását

2017-02-08 19:39:00

Ukrajna az oktatási rendszerre is kiterjedő reformintézkedései megvalósításának folyamata során vállalta, hogy alkotmányos keretével és nemzetközi kötelezettségeivel összhangban biztosítani fogja az emberi jogoknak, így a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását - közölte Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek küldött válaszlevelében szerdán. 

    Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) szoros figyelemmel kísérik Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait, ideértve a nyelvhasználathoz és az oktatáshoz fűződő jogaikat is, az emberi jogi párbeszéd és a Társulási Tanács keretében is megtárgyalták - közölte levelében a biztos.
    Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fidesz-KDNP EP-képviselői és a határon túli magyar képviselők az ukrajnai nemzeti kisebbségek oktatási és nyelvhasználati jogainak szűkítésére hívták fel az Európai Bizottság figyelmét. A politikusok levelükben a bizottság segítségét kérték a negatív és diszkriminációt okozó módosítások visszafordítása érdekében.
    Johannes Hahn  a válaszlevélben utalt arra: Ukrajna 2014 óta átfogó és ambiciózus reformprogramot hajt végre, amely az oktatási rendszerre is kiterjed.
    Tájékoztatott arról: az ukrán Oktatási Minisztérium munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata annak biztosítása, hogy az ukrán nyelv mint államnyelv előtérbe helyezése együtt járjon a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogának biztosításával, hogy anyanyelvükön tanulhassanak az oktatási rendszerben. Ukrajna vállalta ennek biztosítását - hangsúlyozta Hahn.
    Bocskor Andrea véleménye szerint az Európai Bizottságnak komolyabban kellene venni a felvetett problémát, mivel veszélyben van a jelenleg érvényes, a kisebbségek nyelvhasználati jogát is biztosító nyelvtörvény.
    Kijelentette: az Európai Uniónak egy stabil és erős Ukrajnára van szüksége, ezért az uniós politikusoknak a konfliktushelyzetek elsimítására, valamint a szélsőséges nézetek és a populizmus megakadályozására kell ösztönöznie az ukrán politikai élet szereplőit. Reményét fejezte ki, hogy az európai jó gyakorlatok példája eljut Ukrajnába és sikerül elérni, hogy a kisebbségi nyelvekre ne veszélyforrásként tekintsenek és ne lehetetlenítsék el azokat az oktatás és a civil szféra területén.
    "Az államnyelv megtanulását nem lehet erőszakos eszközökkel elősegíteni, csak megfelelő módszerekkel, motivációval és a jó példák átadásával" - fogalmazott a kárpátaljai képviselő.