Gedeon napja van. | 2024.03.28

Leállították az áramtermelést a tiszalöki vízerőműben

2017-02-08 16:35:53

Az olvadás és a jégzajlás miatt leállították az áramtermelést a tiszalöki vízerőműben - közölte az erőmű vezetője szerdán az MTI-vel.

    Bereczkei Sándor elmondta, a Tiszán jeges árhullám érkezett Tiszalök térségéhez, emiatt megszüntették a duzzasztást az erőműnél. A létesítmény hétfőtől nem üzemel, a turbinákon nem folyik keresztül víz, a vízlépcső úgynevezett felvízi részén álló jég azonban nem okoz kárt a berendezésekben és közvetlen veszélyt sem jelent.
    Abban az esetben, ha erősebb lehűlés jönne a következő napokban, a szakembereknek gondoskodniuk kell az erőmű gépházának fagymentesítéséről is - jegyezte meg a szakember.
    Bereczkei Sándor emlékeztetett: ahhoz, hogy az erőmű üzemelni tudjon, minimum másfél méteres szintkülönbség szükséges. Ha ennél kisebb a duzzasztás, akkor az erőmű gépeit le kell állítani, így nem termel villamos energiát.
    Az erőmű előtti öblözetben lévő egybefüggő jégtakaró önmagában még nem jelent problémát, jégzajláskor azonban a jég feltorlódik az erőmű uszadékot felfogó rácsszerkezetében, így károsíthatja a berendezést és kiesést okoz az áramtermelésben is - magyarázta a szakember.
    Legutóbb 2003-ban volt hasonló jéghelyzet a tiszalöki vízerőműnél. Az erőművezető szerint a leállás nem egyedi esemény, a tavaszi olvadáskor és az árhullámok érkezésekor akár hosszabb időre is leállíthatják az áramtermelést a tiszalöki vízlépcsőnél.
    Szerda délelőtt két jégtörő indult útnak Tiszadobról, hogy a megvédjék a tiszalöki vízerőművet a feltorlódott jégtől - mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában.