Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nézőpont: minden szomszédos országgal szimpatizálnak a magyarok

2017-02-08 09:07:00

Minden, Magyarországgal szomszédos ország esetében többen vannak azok, akik jónak ítélik államközi kapcsolatainkat, ez egy év alatt érdemi javulást jelent - derül ki a Nézőpont Intézet által készített közvélemény-kutatásból.

    A Charta XXI Megbékélési Mozgalom számára készült felmérés - amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez - szerint a tavaly januári felméréshez képest a megkérdezettek szerint érdemben javultak Magyarország kapcsolatai a környező országokkal. A magyarok az Ausztriával és Horvátországgal való kapcsolatokat ítélik a legjobbnak. Ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség nagyjából kétharmada (69, illetve 63 százalék) szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai.
    A Nézőpont Intézet által ezer ember telefonos megkérdezésén alapuló reprezentatív, januárban készített közvélemény-kutatásból kiderült továbbá, hogy a magyar-szlovén és a magyar-szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek közel háromötöde (59, illetve 57 százalék), de immár az Ukrajnával és Szerbiával való kapcsolatot is nagyjából felük (51, illetve 46 százalék) látja jónak.
    Tavaly a magyar-román államközi kapcsolat megítélése volt a leginkább megosztó, idén azonban a megkérdezettek kétötöde (43 százalék) gondolja pozitívnak a két ország viszonyát, és csupán minden harmadik ember (33 százalék) ítéli rossznak. Igaz, a megkérdezettek 61 százaléka szerint tovább kellene javítani a magyar-román kapcsolaton.
    Az előző évhez képest érdemi javulást mutató adatok hátterében az állhat, hogy a magyar kormány évek óta a regionális kapcsolatok javításán dolgozik - írja a Nézőpont Intézet.