Auguszta napja van. | 2024.03.29

Petíciót nyújtottak be civil szervezetek a farkasok védelme érdekében Szlovéniában

2017-02-07 14:50:00

 

 Miután a szlovén kormány az idén tíz farkas kilövését engedélyezte, amely az országban élő populáció mintegy ötödét teszi ki, civil szervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és petíciót nyújtottak be az alkotmánybírósághoz az állatok védelme érdekében - közölte szlovén közszolgálati televízió kedden.

 

    A petíciót, amely az öldöklést megállítását követeli, 22 ezren írták alá több országból. Kezdeményezői azt állítják, hogy a kormány döntése 10 farkas és 93 medve kilövéséről a "vadászlobbi" hatása, és ellentétes az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelméről szóló berni egyezménnyel, amelyet Szlovénia is aláírt.
    A kormány korábban azzal indokolta döntését, hogy elejét akarják venni a vadállomány növekedésnek, mert az erdők mellett élő emberek gyakran panaszkodnak, hogy a vadállatok pusztítják a haszonállat-állományt.
    A beadvány kezdeményezői viszont úgy vélik: a támadások száma így növekedni fog. Ezt azzal magyarázták, hogy a farkasok sikeresen csak csoportban tudnak vadászni, és amennyiben megbomlik a rend a falkában, sokkal több egyéni támadásra kerül majd sor.
    Szlovénia azon európai országok egyike, ahol a medvék száma igen nagy. A ország területének 60 százalékát erdők borítják, ahol mintegy 500 medve és körülbelül 50 farkas él.