Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vallani kezdett a párizsi Louvre-nál katonákra támadó egyiptomi férfi

2017-02-07 13:28:15

 

Beszélni kezdett és megerősítette személyazonosságát a 29 éves egyiptomi férfit, aki a múlt héten bozótvágó késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre múzeumánál - közölték kedden rendőrségi források.

 

    Az elkövető megerősítette a rendőrség feltételezését, miszerint Abdullah Reda al-Hamaminak hívják, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él, s január 26-án Dubajból érkezett turistavízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.
    A gyanúsított korábban nem volt hajlandó a nyomozókkal beszélni, a harmadik kihallgatásán, hétfőn azonban már válaszolt a kérdésekre, és elmondta első verzióját a történetekről - tájékoztatott a rendőrség. 
    Péntek reggel a machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki viszont öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: "Allah akbar".
    A támadót életveszélyes állapotban szállították kórházba, s azonnal megműtötték. Szombaton az állapota jelentősen javult, s miután orvosai úgy ítélték meg, hogy kihallgatható állapotban van, a kórházban őrizetbe vették.
    "Láthatóan terrorista jellegű" támadás történt Bernard Cazeneuve kormányfő fogalmazása szerint. A még pénteken nyilatkozó miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegetettség. Az elmúlt két évben a sorozatos iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
    A Louvre előtti támadás ügyében a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával. Az viszont még mindig nem egyértelmű, hogy mik lehettek a támadó motivációi. A jogi és külkereskedelmi végzettségű férfi ugyanis nem volt ismert arról, hogy radikalizálódott volna, s a nyomok alapján úgy tűnik, Párizsban nem volt tettestársa. 
    A Dubajban egy vállalat kereskedelmi igazgatóként alkalmazott férfiról a környezete úgy tudta, hogy üzleti útra ment Párizsba. Terhes felesége jelenleg Szaúd-Arábiában van hét hónapos, első közös gyerekükkel. 
    Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nem vállalta magára a merényletkísérletet, s arra utaló jel sincs, hogy a tettes esküt tett volna a terrorszervezetnek. Az elkövető Párizsban, a Champs-Élysées sugárút közelében bérelt heti 1700 euróért egy luxuslakást, ahol a házkutatás során semmilyen iszlamista tárgyat vagy röplapot nem találtak a nyomozók. A támadás előtti percekben azonban Abdullah Reda al-Hamami Twitter-oldaláról több arab nyelvű üzenetet is posztoltak, amelyek az Iszlám Államot éltetik.