Emma napja van. | 2024.04.19

Helyettes államtitkár: fel kell készíteni a gyerekeket a világháló veszélyeire!

2017-02-07 12:21:40

Mindenkinek ismernie, használnia kell az internetet, de előtte meg kell tanulni, milyen veszélyeket hordoz ez az eszköz - hangoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden, a biztonságos internet napján Budapesten, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényén.

    Solymár Károly Balázs kiemelte, a kormány számára fontos feladat a gyermekek védelme, és érvényes ez a virtuális térre is. Hozzátette: a digitális oktatás bevezetéséhez szükséges iskolai fejlesztések során megteremtik az internet veszélyeire felkészítés feltételeit is.
    A helyettes államtitkár közlése szerint a cél az, hogy a szülők folyamatosan foglalkozzanak e témával a gyerekeikkel, így ők egy idő után maguk is el tudják önteni, mi számukra a jó, és mi a rossz tartalom.
    Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke is a szülői felelősséget emelte ki a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tartott eseményen, mondván, nem szabad megengedni, hogy - a televízióhoz hasonlóan - az internet "gyermekőrzővé menjen át".
    A jogászok kerekasztalán Körmendy-Ékes Judit annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekek ma már az internettel kapcsolatos alapvető kérdésekkel tisztában vannak, ugyanakkor nagy problémát jelent, hogy miként strukturálják és válogatják ki a világhálóról eléjük kerülő információkat.
    Lengyel Márk jogász ennek kapcsán arról beszélt: nincsen például jogi védelem az álhírek ellen, "az első védelmi vonal mindig az ember saját személyisége", például az a klasszikus műveltség, amelynek segítségével eldönthetjük, mennyire valószerű az, amit a világhálón olvasunk. Mint mondta, a hazai internet-szabályozás "papíron rendkívül gyerekbarát", de ez a szülői felelősség témájában nem okvetlenül segít.
    Az eseményen adták át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által első alkalommal meghirdetett, a biztonságos internethasználattal kapcsolatos plakát- és fotópályázat díjait.
    A rendezvényen elhangzott: az eredetileg európai uniós kezdeményezésként indult napon ma már a világ 120 országában hívják fel a figyelmet a gyerekekre, fiatalokra az interneten leselkedő veszélyekre, az azok elleni fellépés lehetőségeire. 

Illusztráció: Northfoto