Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

2017-02-07 07:16:54

Jóval szervezettebbé, összehangoltabbá vált a szervátültetés folyamata és sokkal több beteg kaphat új szervet Magyarországon az Eurotransplant-tagságunk révén - mondta Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Kiemelte, hogy a szervek 15-20 százaléka az Eurotransplant révén érkezik. Napjainkban már azok, akik régen többet vártak szervátültetésre vagy szinte esélyük sem volt arra, hogy új szervet kapjanak, illetve a ritka vércsoportúak, túlérzékeny vesebetegek is új szervet kaphatnak.
    A Semmelweis Egyetem kedden közleményben tudatta, hogy az Eurotransplant által közölt friss, 2016-os összesítés alapján az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve megőrizte első helyét az Eurotransplant nyolc tagországa között. A májtranszplantációk esetében a harmadik helyen áll az intézmény a 49 európai központ között. Az elmúlt évben összességében 260 szervet ültettek át a budapesti intézményben.

 Foto: SOTE