Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: együttműködési lehetőségekről tárgyalt a nemzetgazdasági miniszter szlovén kollégájával

2017-02-06 17:58:00

Az iparpolitikák összehangolásáról, a digitalizáció, valamint az elektromobilitás területén az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Zdravko Počivaląek szlovén gazdaságfejlesztésért és technológiáért felelős miniszterrel hétfőn Budapesten - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t hétfőn.

    A hagyományosan jó gazdasági kapcsolatok mellett az ipar modernizációja, a digitalizáció fejlődésére épülő úgynevezett negyedik ipari forradalom új együttműködési lehetőségeket kínál Magyarország és Szlovénia számára - hangsúlyozta Varga Mihály a tárca közleménye szerint. A nemzetgazdasági miniszter elektromobilitási együttműködési megállapodás előkészítéséről egyeztetett szlovén kollégájával.
    Varga Mihály közölte azt is: Magyarország támogatja, hogy Szlovénia szorosabbra fűzze gazdasági kapcsolatait a Visegrádi Négyek (V4) országaival, különös tekintettel a régió versenyképességét elősegítő kooperációkra.
    A tárgyalás kiemelt témája volt Budapest olimpiai pályázata, amelyet a szlovén fél is támogat. Egy sikeres pályázat példátlan lehetőség nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa számára - fogalmazott Varga Mihály a közlemény szerint.
    A megbeszélés után Matej Rus, a Start-up Initiative Slovenia elnökségi tagja és Hild Imre, a Magyar Innovációs Szövetség Start Up divíziójának vezetője aláírta a szlovén szervezet csatlakozását a közép-európai regionális start up együttműködéshez.
    Ezzel bővülhet a startup vállalati kör, ami meghatározóan járulhat hozzá a V4 Plus országok versenyképességének javításához - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.