Emma napja van. | 2024.04.19

Katonai hírszerzés: Norvégia kibertámadások fokozott veszélyének van kitéve

2017-02-06 15:59:00

Norvégia kiber- és hackertámadások fokozott veszélyének van kitéve - derült ki a skandináv ország katonai hírszerzése által hétfőn közzétett, fenyegetéseket összegző éves jelentéséből.

    A dokumentum szerint a fenyegetések fő forrása Kína és Oroszország. 
    A jelentést mindössze három nappal azt követően tették közzé, hogy a norvég hírszerzés (PST) közölte: egy Oroszországhoz köthető hackercsoport kilenc, kényes adatokat is tartalmazó e-mail-fiókot tört fel, és parlamenti képviselők mellett a hírszerzés, a külügyminisztérium, a hadsereg és egy norvég egyetem dolgozóinak levelezéséhez fért hozzá.
    "A politikai, katonai és gazdasági célpontok elleni fenyegetések megsokszorozódtak a digitális világban" - olvasható az iratban. A katonai hírszerzés ezzel összefüggésben egyebek mellett az áramszolgáltatás elleni szabotázsakciókat, a közösségi médián keresztül a személyes kapcsolati hálók feltérképezését, ezzel pedig a felhasználók zaklatását említette potenciális veszélyként. De a dokumentum szerint a kulcsfontosságú információk megszerzésére irányuló erőfeszítéseket sem szabad alábecsülni.
    Ine Eriksen Söreide norvég védelmi miniszter szerint a mostani kibertámadások nem új keletű jelenségek, viszont felhívták a figyelmet annak fontosságára, hogy "lépést kell tartani a rohamos technológiai fejlődéssel".
    Morten Haga Lunde, a katonai hírszerzés vezetője újságírókkal közölte, hogy Moszkva kiberműveletekkel befolyásolta a választásokat az Egyesült Államokban. "Oroszország tevékenységei és képességei alapján, úgy hisszük, Moszkvának olyan információi vannak, amelyekkel befolyásolhatja más országokban a politikai folyamatokat és választásokat" - tette hozzá.
    A jelentés a további fenyegetések között az olyan iszlamista szélsőséges szervezeteket említette, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.
    Lunde hangsúlyozta: bár a terrorszervezet által ellenőrzött területek csökkentek Irakban és Szíriában, ugyanakkor az Iszlám Állam és támogatói nevében, vagy utasítására Európában végrehajtott merényletek arra utalnak, hogy a fenyegetés 2017-ben sem csökken.