Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb rendőrkontingenseket küld Magyarország Szerbiába és Macedóniába

2017-02-06 12:43:09

Újabb rendőrkontingenseket küld Magyarország Szerbiába és Macedóniába. A 15 és 25 tagú egységek előtt Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese a Készenléti Rendőrség objektumában hétfőn azt mondta: az enyhülő idő miatt újabb jelentős mértékű migrációval kell számolni.

    A vezérőrnagy ismertette: Macedóniába tizedszer, Szerbiába negyedszer küld Magyarország rendőri egységeket, eddig 385 magyar rendőr teljesített szolgálatot a nyugat-balkáni útvonalon. 
    Halmosi Zsolt megköszönte a rendőröknek, hogy vállalták a feladatot, és önként segítik az illegális bevándorlás elleni harcot. 
    Csökkent ugyan a migrációs nyomás, de nem szűnt meg - mondta. Hozzátette: a hétvégén 239 illegális migránst utasítottak vissza a szerb-magyar határszakaszon, 33 tiltott határátlépőt fogtak el, 58 esetben pedig már az országhatáron belül tartóztattak fel illegális bevándorlókat. 
    Úgy fogalmazott: megvédik a szerb-magyar határt, de minden nap kell küzdeni azért, hogy ez így is maradjon, ezért több ezren teljesítenek szolgálatot a határnál, olykor mostoha körülmények között. 
    Mindkét kontingens szolgálati járművekkel, éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal is támogatják a határ védelmét. 
    A Macedónia, valamint Szerbia területén eljáró magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat az ottani fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolhatják. 
    A magyar rendőrök fő feladata járőrszolgálat lesz a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális bevándorlók előállításában. A kiutazó szakértők nem csak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem az országhatárokon belül, a közutakon is.