Emma napja van. | 2024.04.19

A magyar-mexikói kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséről tárgyalt Mexikóvárosban Kövér László

2017-02-03 18:12:00

A magyar-mexikói kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséről tárgyalt Mexikóvárosban Kövér László.

    Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t pénteken arról tájékoztatta, hogy mexikói hivatalos látogatásának első napján, csütörtökön Kövér László megbeszélést folytatott Pablo Escudero Moralesszel, a szenátus és Javier Bolanosszal, a képviselőház elnökével, találkozott a szenátus bizottságainak tagjaival, részt vett a képviselőház Mexikói-Magyar Baráti Tagozatának alakuló ülésén és felszólalt a mexikói alkotmány elfogadásának 100. évfordulója alkalmából tartott szenátusi ünnepi ülésen. 
    "Szeretnénk új lendületet adni felső szintű parlamenti találkozóinknak, szorgalmazzuk a törvényhozások közötti párbeszédet, és a kapcsolattartást külügyi és más szakbizottsági szinten is gyakoribbá kívánjuk tenni" - hangsúlyozta Kövér László.
     A 2015-ben meghirdetett déli nyitás politikája Magyarország külpolitikai prioritásai közé emelte a latin-amerikai térséggel ápolt kapcsolataink fejlesztését is a közel-keleti, afrikai és délkelet-ázsiai térség mellett. Ennek köszönhetően kiszélesedtek és az utóbbi időszakban örvendetesen intenzívebbé váltak a magyar-mexikói kapcsolatok is. A mostani magas szintű parlamenti látogatással pedig a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok fejlesztése iránti elkötelezettségünket kívánjuk kifejezni - mondta a házelnök.
    Magyarország számára Mexikó az amerikai kontinensen a második, míg Latin-Amerikában a legfontosabb kereskedelmi partner. A kedvezőtlen világgazdasági trendek ellenére 2016 első 10 hónapjában az előző időszakhoz képest 12,4 %-kal nőtt a termékforgalom mértéke. Célunk a kereskedelmi forgalom további bővítése, új együttműködési lehetőségek kialakításával - emlékeztetett Kövér László.
    "A parlamenti diplomácia eszközrendszerével is elő kívánjuk segíteni a közvetlenül érintett vállalkozások, közösségek kapcsolatépítését. Ez jelentheti a turizmus feltételeinek javítását és országaink kölcsönös népszerűsítését, vállalkozásaink összekötését, információkkal történő ellátását, annak érdekében, hogy megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyeket a másik országban ki tudnak aknázni" - mondta el Kövér László, aki a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése mellett rendkívül fontosnak nevezte a humán kapcsolatokat is, rámutatva: a magyar állam az idei tanévben 40 mexikói hallgató számára biztosít helyet ingyenes magyarországi tanulmányok végzésére a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében. Ez hosszú távon a leggyümölcsözőbb befektetések egyike lehet - fogalmazott a házelnök.
    A megbeszéléseken - mint arról az Országgyűlés sajtófőnöke tájékoztatott - szóba kerültek mindazok a kihívások, amelyekkel a globalizálódó világban a két országnak egyaránt meg kell küzdenie. A mind Mexikót, mind Magyarországot érintő migrációs válságról szólva a tárgyaló felek fontosnak tartották megemlíteni, hogy habár a probléma teljesen különböző Mexikóban és Közép-Európában, a megoldás ugyanazokon az alapelveken nyugszik: a bevándorlásnak legálisnak, békésnek és ellenőrzöttnek kell lennie, a kényszerű, illetve kikényszerített elvándorlást kiváltó okokat pedig helyben kell megszüntetni.
    A mexikói politikai és közéletet meghatározó témákra reagálva az Egyesült Államok és Mexikó határán Donald Trump amerikai elnök által továbbépíteni kívánt falról Kövér László azt mondta: "nem avatkoztunk be soha mások kétoldalú ügyeibe, mások belügyeibe, és ez a jövőben sem áll szándékunkban".
    A 100 évvel ezelőtt, 1917. február 17-én kihirdetett mexikói alkotmány ünnepe alkalmából elhangzott felszólalásában Kövér László méltatta a korát jóval megelőző szellemiségű joganyagot. 
    Kövér László magyarországi viszontlátogatásra hívta meg a szenátus, illetve a képviselőház elnökét.
    Az Országgyűlés elnöke pénteken Magyarország mexikóvárosi nagykövetségén felavatja az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére állított emléktáblát.