József napja van. | 2024.03.19

Eltérően értékelték politikusok az orosz elnök látogatását

2017-02-03 10:34:30

Eltérően ítélték meg különböző pártállású politikusok Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki budapesti látogatását a Liberális Magyarországért Alapítvány által Kompország Keleten - orosz befolyásszerzés Magyarországon és Európában címmel szervezett pódiumbeszélgetésen, pénteken Budapesten.

    Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke úgy vélte, kár a csütörtöki találkozót kiemelni a magyar-orosz kapcsolatokból, a két ország normális, konszolidált kapcsolatokra törekszik, és ebben nem tekinthető rendkívüli eseménynek, ha a vezetőik találkoznak. Magyarország rendszerváltozást követő politikájában világos cél volt az euroatlanti integráció, ami megvalósult, és világosan látjuk, milyen szövetségeknek vagyunk a tagjai - hangsúlyozta. Hozzátette: emellett viszont nem kérdőjelezheti meg senki, hogy Oroszországgal is szükséges kiegyensúlyozott kapcsolatokat fenntartani.
    Mint mondta, Magyarország energiabiztonsága ma Oroszország nélkül nem szavatolható, és ebben nem Magyarország a hibás. A gazdasági szankciókkal nem értek el semmilyen hatást, márpedig Európa érdeke a stabil kapcsolatok kialakítása Oroszországgal - vélekedett.
    Gulyás Gergely emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy a minszki megállapodás betartását várja minden féltől, és ezt az ukrán miniszterelnöknek is elmondta a budapesti látogatásakor. Nem csak Magyarország keresi ma a kapcsolatot Oroszországgal - fűzte hozzá.
    Ungár Péter, az LMP külpolitikai szakszóvivője kifejtette: a külpolitika feladata a nemzeti érdekek képviselete a világban, ebbe a gazdasági érdekképviselet is belefér, de vannak országok, amelyek megelőzik Oroszországot a kereskedelmi kapcsolatainkban, mégsem ápolunk velük ilyen szoros kapcsolatot, nincsenek évenkénti bilaterális találkozók.
    Úgy látja, a szankciós politika válaszlépés volt, és nehéz jobban megsérteni a magyar érdekeket annál, mint ha Oroszország bevonul egy szomszédos országba. Azt is mondta, hogy a "merjünk kicsik lenni" külpolitikával nem lehet a magyar érdeket képviselni.
    Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa kiemelte: Oroszországban elnyomó, despotikus rendszer van, ami önmagában is problematikussá teszi a kapcsolatok fenntartását vele. Moszkva egy új jaltai megállapodást akar, hogy a saját térfelén azt tehessen, amit akar, de egy ilyen esetleges leosztásban Magyarország könnyen oda kerülhet, ahol volt valamikor - vélte.
    A liberális politikus szerint Puytinnak nagy siker, hogy egy NATO- és EU-tagállamban szívesen fogadták, mindenben egyetértettek vele, így elérte, amit akart.
    Szent-Iványi István kitért rá: a magyar kormány politikája az energiafüggőséget konzerválja, sőt felerősíti, holott "nem olyan nagy ez a függőség, mint képzeljük".
    Kész Zoltán független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az elmúlt hét-nyolc év "legfigyelemreméltóbb pálfordulása" az, ahogy Orbán Viktor nyugatbarát politikusból "Putyin magyar hangjává változott", kérdés, hogy milyen okokból tette ezt. Nehéz pragmatizmussal indokolni a közeledést Oroszországhoz - közölte.
    A képviselő szerint hasonló dolgok történnek most Magyarországon, mint Oroszországban, "politikusként és emberként" is elítéli, amit a kormányfő tesz.