József napja van. | 2024.03.19

Új kurzusok indultak tanulási nehézséggel küzdő hallgatóknak az SZTE-n

2017-02-03 10:28:54

Három új kurzussal segíti a tanulási nehézséggel küzdő egyetemistákat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyetemi életvezetési tanácsadó központja, az ingyenes képzések fejlesztik a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeit, növelik a tanulási hatékonyságot és az önbizalmat - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

    A SZTE-n több mint száz súlyos tanulási zavarral küzdő hallgató és ennél jóval több enyhébb fokú tanulási nehézséggel és egyéb pszichés fejlődési zavarral diagnosztizált fiatal tanul. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kiemelt feladata a speciális képzési igényű hallgatók segítése, tanulmányaikat - a többi között - képzésekkel, személyes és online, valamint karriertanácsadással, személyi segítővel és egyéb szolgáltatásokkal támogatják. 
    Az Építs versenyelőnyt a diszlexiából! csoportos kurzus célja, hogy a résztvevők felfedezzék erősségeiket, tudatosan alakítsanak ki támogató szokásokat, rutinokat és együttműködéseket, erősödjön az önbizalmuk, valamint fejlesszék reflexiós és önreflexiós készségüket. A kurzus mellett a központ országosan is egyedülálló speciális nyelvtanfolyamokat szervez diszlexiás hallgatók számára az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézettel együttműködve.
    A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként az SZTE hirdetett zsonglőrködést kurzusként a speciális képzési igényű hallgatók számára. Az eszközös képességfejlesztő tréning a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeinek fejlesztésére irányul, célja a tanulási hatékonyság fokozása, a kudarcélmények és stresszhatások oldása, a sikerorientáció kialakulásának segítése. A különleges mozgásforma fejleszti az egyensúlyrendszert, a két agyfélteke összehangolt működését és javítja a koncentrációs képességet. A rendszeres zsonglőrködéssel fejlődik a vizuális feldolgozás, a mozgásirányítás, a ritmusérzék. A képzési tematikának megfelelően a hallgatók öt zsonglőreszközzel ismerkednek meg.
    A hallgatók tanulási hatékonyságát növeli egy négy alkalomból álló kurzus. A képzés célja a diákok tanuláshoz való viszonyának pozitív irányú megváltoztatása, a tanulási szokások formálása, alapképességek fejlesztése, saját hatékony módszerek kialakítása. A kurzusokon figyelem-, emlékezet- és gondolkodásfejlesztéssel, számítógépes olvasásfejlesztéssel és a tanulás hatékony stratégiáival is foglalkoznak - áll a közleményben.