József napja van. | 2024.03.19

Orbán: komoly előrelépés lehet, ha változik az olasz álláspont a migrációról

2017-02-03 10:12:15

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy ha megváltozik Olaszország álláspontja a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, akkor komoly előrelépést lehet elérni, sikerülhet ugyanis az Európai Unió határain kívül megállítani a migránsáradatot.

    A kormányfő erről pénteken nyilatkozott a közmédiának az EU állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozójára érkezőben, a máltai fővárosban, Vallettában. A tanácskozás délelőtti munkaülésének témája a migráció.
    Orbán Viktor azt mondta, az új kormánnyal Olaszország csatlakozhat azokhoz az országokhoz, amelyek - köztük Magyarország - szerint a helyzet tarthatatlan, az unió által a bevándorlás ügyében eddig követett irány rossz, az a jó, amelyet Magyarország követett.
    Tehát nem beengedni kell a migránsokat, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és "nem szabad beengedni a problémát a területünkre" - fogalmazott.
    Szerinte ha "Olaszország is csatlakozik a mi klubunkhoz, akkor az azt jelenti, képesek lehetünk arra, hogy Líbia parti vizeinél megakadályozzuk az áthajózást, és képesek leszünk arra, hogy visszavigyük a migránsokat Líbiába, ahelyett, hogy beszállítanánk őket Európába".
    A miniszterelnök ezt jelentős esélyként értékelte, amely fontos változást, komoly előrelépést hozhat.
    A kormányfő  egy kérdésre válaszolva beszélt Donald Trump amerikai elnök azon rendeletéről is, amellyel hét muzulmán többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki.
    Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, meglepetéssel figyeli azokat "a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését". Az Egyesült Államok nem tagja az EU-nak, egy független állam, és mint független államnak joga van meghatároznia a saját határ-, kül- és migránspolitikáját is - jelentette ki.
    Az amerikai vezetés úgy döntött, bizonyos államok polgárainak nem ad vízumot, "az Egyesült Államoknak ehhez joga van" - nyomatékosította, hozzátéve, "teljesen mindegy, hogy mi erről mit gondolunk, ez nem az európaiak ügye". "Nekünk magunkra kell összpontosítani, a saját ügyeinkkel kell foglalkozni, és nem az Egyesült Államokat kell minősítgetni" - mondta a miniszterelnök.
    A pénteki egynapos, nem hivatalos máltai csúcstalálkozó fő témája a migrációs válság mellett a megváltozott világpolitikai helyzet.
    Az idei első félévben Málta tölti be az Európai Unió soros elnökségét.