József napja van. | 2024.03.19

Magyarország a gyümölcsfacsemeték mellett agrártechnológiát is exportál Azerbajdzsánba

2017-02-03 10:08:02

Magyarország az Azerbajdzsánba irányuló gyümölcsfacsemeték exportja mellett az oltványokhoz szükséges agrártechnológiával is segíti az ázsiai országot - mondta a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) ügyvezető igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Kasztovszky Zoltán szerint az azeriek azért választották a magyar facsemetéket, mert ismerik a magyar agrártechnológia szintjét, továbbá Magyarország az utolsó bázisa a vírusmentes, betegségmentes szaporítóanyag-előállításnak.
    Kiemelte: csak egészséges oltványból lehet olyan gyümölcsöst létrehozni, ami elsőosztályú terméket állít elő.
    Azerbajdzsán gyümölcsfacsemeték iránti érdeklődését pedig az MKSZN ügyvezető igazgatója azzal magyarázta, hogy az Oroszországgal szemben az elmúlt években életbe lépett embargó miatt az orosz piacról 2,5-3 millió tonna gyümölcs hiányzik és más országok mellett az azeriek is ennek a hiánynak a pótlására törekszenek, a folyamat első lépése a szaporítóanyag vásárlása. 
    Az azeriek az összes az MKSZN által nemesített fajta iránt érdeklődnek, a szervezet az ázsiai országban olyan fajtákkal jelenik majd meg, amelyek piacképesek és az adott ország számára megfelelnek, ilyen például az alma, a meggy és a cseresznye - tette hozzá.