Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: minél későbbi gázvásárlásról tárgyalnak, annál előnyösebb a vevőnek

2017-02-03 08:17:55

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki látogatását követően megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról; ez azért fontos, mert minél távolabbi időpontú vásárlásról egyezkedik Magyarország, vevőként annál kedvezőbb feltételeket tud kialkudni - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

    Szijjártó Péter úgy fogalmazott, az Oroszországgal szembeni szankciók gazdasági és politikai értelemben egyaránt kudarcot vallottak: jelentős bevételkiesést okoztak Európának és egy lépéssel sem vittek közelebb a minszki megállapodás betartásához.
    A szankciókat minél előbb meg kell szüntetni; ez nem elvont, hanem napi jelentőségű, gyakorlati kérdés - szögezte le, megjegyezve: német nagyvállalatoknak is komoly károkat okoztak a bevezetett korlátozások.
    Magyarország stabil és erős Ukrajnában érdekelt, egyúttal elvárja, hogy az ott élő magyar kisebbség minden jogot megkapjon az európai sztenderdek szerint - hangoztatta a tárcavezető.
    Szijjártó Péter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában sikeresként értékelte Vlagyimir Putyin látogatását, amely egy hosszú előkészítő folyamat eredményeként jött létre. Szavai szerint a megbeszélés konstruktív, pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapozott hangulatban zajlott.
    Közölte: következő beruházási területként kijelölték a vízipart.
    A külgazdasági és külügyminiszter Donald Trump amerikai elnökről is beszélt. Azt mondta, a magyar és az orosz vezetés egyaránt szimpatizál vele, és előnyösebbnek tartja a győzelmét, mint ha a demokrata jelölt nyerte volna meg a választást.