Csongor napja van. | 2024.04.16

Zavargók miatt lemondták a Breitbart News szerkesztőjének előadását a Berkeley-n

2017-02-02 20:45:00

 Lemondták a radikálisan jobboldali Breitbart News hírportál egyik szerkesztőjének látogatását a Kaliforniai Egyetem (UC) berkeley-i campusán a diákok tiltakozását követő erőszakos zavargás miatt.

    A tüntetések azután kezdődtek, hogy kiderült, előadásra hívták meg az egyetemre a Breitbart News egyik vállaltan internetes trollként ténykedő szerkesztőjét, a 32 éves Milo Yiannopoulost.
    A Donald Trump republikánus elnököt nyíltan támogató portál volt vezetője, Steve Bannon jelenleg az elnök befolyásos stratégiai tanácsadója.
    A programot a diákok Republikánus Klubja szervezte, az egyetem vezetősége pedig közölte, hogy nem ért egyet az újságíró nézeteivel, de mivel híve a szólásszabadságnak, ezért nem gördít akadályokat Yiannopoulos előadása elé.
    A diákok tiltakozása szerda délután kezdetben békés volt, de este egy kisebb csoport erőszakba fullasztotta a megmozdulást. A rendőrség könnygázgránátokkal oszlatta szét a mintegy 150 erőszakos tüntetőt. Trump elnök egy Twitter-üzenetben nyomban felvetette az egyetem szövetségi támogatásának megvonását, amennyiben "nem teszi lehetővé a szólásszabadságot", végül az előadást a rendőri védelemmel távozó Yiannopoulos lemondta.
    A rendőrség közleménye szerint egy fekete csuklyás melegítőbe öltözött kisebb csoport az egyetem környékén ablakokat tört be, füstbombákat dobált, bankfiókokba, Starbucks-kávézóba tört be, majd a kiérkező rendőrök felé köveket és Molotov-koktélokat dobált. Az egyetemi rendőrség vezetője, Margo Bennet újságíróknak leszögezte: az erőszakot és a vandalizmust nem az egyetem hallgatói követték el, ők egyáltalán nem vettek részt benne, szervezett akcióról lehetett szó. Bennet szerint nem történtek komolyabb sérülések, egy erőszakos tüntetőt letartóztattak és már vádat is emeltek ellene.
    Milo Yiannopoulos az incidens után az egyik közösségi oldalon leszögezte: "Egy dolgot már biztosan tudunk: a baloldal abszolút retteg a nyílt beszédtől, és a szó szoros értelmében bármit megtesz, hogy meg is akadályozza." A Berkeley Republikánus Klubja szintén közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy "a szólásszabadság alkotmányos jogát bűnözők elhallgattatták".
    Yiannopoulost sokan megosztó személyiségként tartják számon az Egyesült Államokban, gyakran bírálták rasszizmus, nőgyűlölet, muszlimellenesség és a fehérek felsőbbrendűségének hirdetése miatt.
    Jelenlegi előadókörútját is több ízben tüntetés vagy erőszak kísérte.