Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emelkedik a német szociáldemokraták támogatottsága, Schulz népszerűbb Merkelnél

2017-02-02 19:53:00

 Lendületesen növekszik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) országos választói támogatottsága, amióta január végén Martin Schulzot nevezték meg kancellárjelöltnek a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint az Európai Parlament (EP) volt elnökének színre lépése több mint három éves csúcsra emelte a párt népszerűségét, és ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a szociáldemokrata politikusra többen szavaznának, mint a hivatalban lévő kormányfőre, Angela Merkelre.

    Az ARD országos köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint az SPD 28 százalékon áll, ami 8 százalékpontos emelkedés a legutóbbi - Martin Schulz jelölése előtt végzett - méréshez képest, míg a legnagyobb vetélytárs, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség támogatottsága 3 százalékponttal 34 százalékra süllyedt.
    Az SPD legutóbb 2013 szeptemberében, az előző Bundestag-választás előtt állt 28 százalékon.
    Az ARD Deutschlandtrend című kutatássorozatának új mérése szerint Martin Schulz személyes népszerűsége meghaladta a CDU-elnöke, Angela Merkel népszerűségét. Amennyiben közvetlenül lehetne kormányfőt választani, a németek 50 százaléka Martin Schulzra szavazna, ami 9 százalékpontos növekedés januárhoz képest, míg Angela Merkel 34 százalékot szerezne, ami 7 százalékpontos gyengülés.
    A közhangulat fordulatára utal az is, hogy arra a kérdésre, a két nagy néppárt közül melyiknek kellene vezetnie a kormányt, a megkérdezettek 50 százaléka az SPD-t, 34 százaléka a CDU/CSU-t nevezte meg, ami a szociáldemokratáknál 14 százalékpontos emelkedést, a CDU és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU szövetségénél pedig 12 százalékpontos csökkentést jelent.
    Az összes többi kutatóintézet mérése is az SPD támogatottságának erőteljes növekedését jelzi. Például az Insa csütörtökön ismertetett kutatása szerint a szociáldemokraták 27 százalékon állnak, ami 6 százalékpontos emelkedés a Martin Schulz színre lépése előtti utolsó méréshez képest.
    A Forsa szerdán ismertetett felmérése alapján az SPD támogatottsága 21 százalékról 26 százalékra emelkedett, amióta január 24-én bejelentették, hogy Martin Schulz lesz a párt kancellárjelöltje és új elnöke, a CDU/CSU pedig 2 százalékponttal 35 százalékra gyengült. Ezzel egy csapásra megfelelőződött a CDU/CSU előnye - emelték ki a Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából végzett, Stern-RTL-Wahltrend című kutatás új adatait ismertető közleményben.
    Az előző Bundestag-választás előtt hasonló folyamat ment végbe: a szociáldemokrata bázis akkor is lelkesedéssel fogadta, hogy a pártban hosszú vívódás után eldöntötték, ki legyen Angela Merkel kihívója. Akkor Peer Steinbrück volt pénzügyminisztert tették meg kancellárjelöltnek, és a döntés utáni hetekben meglódult a párt támogatottsága, de a lelkesedés alábbhagyott, és az SPD végül a szavazatok 25,7 százalékával történetének egyik legrosszabb eredményét érte el a 2013. szeptemberi választáson, messze elmaradva a győztes CDU/CSU 41,5 százalékától.
    Azonban a "Schulz-hatás" erőteljesebb, mint amilyen a "Steinbrück-hatás" volt - húzta alá Manfred Güllner, a Forsa igazgatója, hozzátéve: az SPD támogatottságának növekedése annak tulajdonítható, hogy a váltás - Sigmar Gabriel pártelnök távozása és Martin Schulz megjelenése - mozgósítja a tábort, és az SPD-től a nemválasztók közé húzódott szavazók egy része visszatért a szociáldemokratákhoz.
    Ugyanakkor a Forsa mérése szerint Martin Schulz esélyei szerényebbek, az SPD-s jelölt a megkérdezettek csupán 28 százaléka szerint tudja leváltani Angela Merkelt, és egyértelmű többség, 61 százalék arra számít, hogy a következő ciklusban is Angela Merkel lesz a kancellár.
    A Forsa is vizsgálta, hogy miként szavaznának a németek, ha közvetlenül választhatnának kormányfőt, adatai alapján Angela Merkelre 42 százalék, Martin Schulzra 33 százalék szavazna. Azonban az EP volt elnöke így is sokkal jobban szerepel a követlen összehasonlításban, mint Sigmar Gabriel: amikor még a távozó pártelnök volt a potenciális kancellárjelölt, a megkérdezettek 14-17 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna, míg 50-53 százalék Angela Merkelt jelölte meg.
    Az ARD Deutschlandttrend felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte 1506 ember megkérdezésével, január 30-tól február 1-jéig.
    Az Insa a Bild című lap megbízásából készítette a felmérést, 1003 ember megkérdezésével, január 31-én és február 1-jén.
    A Forsa január 23. és 27. között készítette az új Stern-RTL-Wahltrend kutatást, 2502 ember megkérdezésével.
    Mindhárom kutatás adatai a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.