Auguszta napja van. | 2024.03.29

Online konzultációt indít az Európai Bizottság az agrárpolitikáról

2017-02-02 14:28:00

 Az Európai Bizottság csütörtöktől 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a Közös Agrárpolitikáról (Kap) - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI-vel.

    A válaszok alapján a bizottság várhatóan ősszel alakítja ki a 2020 utáni új Kapot szabályozó alapelveket. A kérdőív a Kap szinte minden részletére kiterjed.
    A nyilvános konzultáción összesen 30 kiegészítendő és eldöntendő kérdésen keresztül fogadják az újabb reformhoz szükséges javaslatokat. Az eredményeket várhatóan 2017 nyarán mutatja be az Európai Bizottság, és a benne foglaltak mentén alkotják majd meg az új Kap-rendeleteket a következő években.
    A várható menetrend szerint előreláthatóan 2017 végén az Európai Bizottság megalkotja a Kapra vonatkozó konkrét jogszabályi javaslatait, amelyről 2018-ban intézményi vita keretében dönt majd az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat során 2018 végére, 2019 elejére várható a végleges Kap-rendeletek megjelenése.
    A NAK felhívta tagjai figyelmét, hogy az online felületen keresztül május elejéig van lehetőség az észrevételek megtételére.