Emma napja van. | 2024.04.19

Politológus: betokosodott párterőviszonyok

2017-02-02 07:43:57

Az elmúlt három hónapot a beállt, betokosodott, a Fidesz dominanciáját mutató párterőviszonyok jellemzik - jelentette ki Galló Béla Politológus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában a Závecz research januári kutatását elemezve.

    A felmérés szerint a biztos pártválasztók körében 44 százalékkal vezet a Fidesz/KDNP, az MSZP-re 19 százaléknyian szavaznának, a Jobbik eredménye 18 százalék, a DK-é 8, az LMP-é pedig 5 százalék. A többi kispártot az emberek 1-2 százaléka választaná.
    Galló Béla szerint az egyetlen izgalmas kérdés, hogy a Jobbik a középpárti fordulatból nem profitált, az MSZP pedig feljött, feltehetően Botka László miniszterelnöki ambícióinak köszönhetően.
    Európai összehasonlításban pedig az az érdekes, hogy a különböző országokban általában nincs akkora különbség a jobbközép és a balközép erők között, mint a Fidesz és az MSZP között - tette hozzá.
    Értékelése szerint radikális elmozdulás nem várható a pártpreferenciákban a 2018-as választásokig, ugyanis az ellenzék több sebből vérzik.
    Ugyanakkor nem normális helyzet az egypárti dominancia, ám ennek változásához a Fidesz belső amortizációjára, illetve az ellenzék részéről alternatíva felmutatására volna szükség - mondta Galló Béla.