Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: idén nem fogják visszavonni a szankciókat

2017-02-01 10:47:16

Nem várható, hogy Donald Trump amerikai elnök az idén kezdeményezné az Oroszország elleni szankciók visszavonását - mondta Bendarzsevszkij Anton, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány szakértője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

    A szakértő szerint ugyanis ha Trump elnöki rendelettel visszavonná a szankciókat, a mögötte álló, javarészt oroszellenes republikánusok ezzel ellentétes törvényt fogadnának el a szenátusban, és ez rossz fényt vetne az elnökre. A szankciók eltörléséről tehát csak hosszútávon lehet szó - tette hozzá.
    A vasárnap hajnalban kiújult ukrajnai konfliktussal kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton azt mondta: most lesz két éve, hogy aláírták a minszki megállapodást, de a jelenlegi helyzet is mutatja, hogy a konfliktus nem oldódott meg, csak lekerült a nemzetközi napirendről.
    Kijevi jelentések szerint az ukrajnai harcok vasárnap hajnalban újultak ki Avgyijivkánál. A harcokban mindkét fél komoly veszteségeket szenvedett, emellett polgári épületeket és létfenntartó létesítményeket rongáltak meg a becsapódó tüzérségi lövedékek. Ukrán és szakadár források egyaránt arról számoltak be kedden, hogy az ellenség az elmúlt napokban mintegy 80 katonát vesztett, saját oldalon ugyanakkor csak tucatnyi vagy még kisebb veszteséget ismertek el.
    Az EU 2014. augusztus 1-jei hatállyal vetett ki szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai Krím félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai válságban betöltött szerepe miatt. Az orosz védelmi-, pénzügyi- és energiaszektort sújtó büntetőintézkedések időtartamát legutóbb tavaly decemberben hosszabbították meg, 2017. július 31-ig. Az EU a 2015 elején kidolgozott minszki megállapodás maradéktalan végrehajtásához köti a szankciók visszavonását.
    Az Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselőiből álló összekötő csoport Minszkben folytatott tárgyalásainak eredményeképpen 2016. december 24-től újabb tűzszünet lépett életbe a Donyec-medencében. A konfliktus szereplői - az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok - azóta ismételten egymást okolták a fegyvernyugvás megsértésével.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó