Ulrik napja van. | 2020.07.04 | MNB középárfolyam:

Nem fenyegetett közvetlen terrorveszély a hesseni dzsihadista hálózat

2017-02-01 10:39:36

Nem fenyegetett terrortámadás közvetlen veszélye a németországi Hessen tartományban leleplezett dzsihadista hálózat ügyében - emelte ki a frankfurti főügyész szerdán a tartományban hajnalban kezdett razziával kapcsolatban tett nyilatkozatában.

    Alexander Badle Wiesbadenben elmondta, hogy több mint 1100 rendőr mozgósításával hajnali 4 órakor házkutatást kezdtek 54 helyszínen, lakásokban, irodákban, üzlethelyiségekben és két mecsetben. A művelet elsősorban Frankfurtot érinti, ahol 33 helyszínre szálltak ki a rendőrök.
    Az eljárást külföldi terrorista szervezet támogatásának és súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanújával indították 16 férfi ellen. Az első számú gyanúsított egy 36 éves tunéziai állampolgár, akit egy terrorelhárító egység bevetésével letartóztattak frankfurti otthonában. A férfi nem állt ellen a rendőröknek.
    Azzal gyanúsítják, hogy 2015 augusztusa óta az Iszlám Állam terrorszervezet toborzójaként és embercsempészeként tevékenykedett Németországban, és kiépített egy hálózatot a többi között merénylet végrehajtásának céljával. 
    A szervezkedés nem jelentett közvetlen, azonnali veszélyt, mert a támadás kitervelésének korai szakaszában csaptak le a hálózatra, így még az esetleges merénylet célpontját sem jelölték ki - mondta Alexander Badle.
    Max Weiss, a hesseni bűnügyi hivatal (LKA) vezetője elmondta, hogy az ügyészséggel együtt négy hónapja nyomoznak a hálózat ellen. 
    Az LKA 150 munkatársa folyamatosan, éjjel-nappal és hétvégén is csak ezen az ügyön dolgozik - tette hozzá.
    A frankfurti főügyész és a tartományi LKA vezetője kiemelte, hogy még nem fejezték be a razziákat, ezért további részletekkel csak később tudnak szolgálni.