Ulrik napja van. | 2020.07.04 | MNB középárfolyam:

MEKH: továbbra is garantált Magyarország gázellátása

2017-02-01 10:34:54

Bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben nőtt a gázfogyasztás, továbbra is biztosított mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók folyamatos földgázellátása - szögezte le a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdai közleményében.

    A közlemény szerint a hazai fogyasztók földgázellátásának csak egy - ugyanakkor nélkülözhetetlen - eleme a tárolói kapacitás. A folyamatos ellátást a 24 betáplálási ponton érkező import források, a hazai termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják - írták. Importgázból a napi csúcskapacitás 121,7 millió köbméter. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti.
    Egy átlagos téli napon az ország fogyasztása 45-50 millió köbméter, amelynek kevesebb, mint a felét, 47-48 százalékát teszi ki a lakossági felhasználás. Idén január 23-ára a tárolói készletszint még mindig bő 1,8 milliárd köbméter volt. Ebből 915 millió köbméter a biztonsági készlet. Az elmúlt években a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására soha nem volt szükség - áll a hivatal tájékoztatásában.
    A tájékoztatás szerint 3,7 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a hazai tárolókban a téli fűtési időszak kezdetén, ami 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új szabályozás alapján a szolgáltatóknak az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kellett elhelyezniük a tárolókban, ez az idei szezonban minimálisan 1,975 milliárd köbméter volt - írta a hivatal.
    Az MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan nyomon követi és ellenőrzi a piaci szereplők tevékenységét, figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét is.