Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tusk: a megváltozott világhelyzet és a migrációs válság lesz a máltai csúcs fő témája

2017-01-31 16:24:28

Az Európai Uniót még soha sem fenyegette akkora veszély mint most, a világhelyzet megváltozása miatt - üzente meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőinek küldött egyik keddi levelében, a nem hivatalos máltai EU-csúcstalálkozó közeledtével, a legfőbb fenyegetések sorában említve meg a Donald Trump vezette új amerikai kormány "aggasztó nyilatkozatait".

    Egyszerre több olyan veszélyforrással kell szembenézni, amelyek korábban nem léteztek, vagy nem ilyen szinten: "a tengereken egyre magabiztosabb" Kína, Oroszország agresszív politikája, a közel-keleti és afrikai terrorcselekmények, háborúk és anarchia, amelyekben a radikális iszlám alapvető szerepet játszik, "csakúgy mint az új amerikai adminisztráció aggasztó nyilatkozatai, mind nagy mértékben kiszámíthatatlanná teszik a jövőnket" - vélekedett Tusk.
    Az Európai Tanács elnöke a belső jellegű fenyegetettségek között említette a unióellenes, nacionalista, idegengyűlölő érzések egyre erőteljesebb megjelenését.
    E kihívásokkal szemben "látványos lépéseket" kell tenni. "Ha összefogunk megmaradunk, ha széthúzunk, akkor elbukunk" - írta a politikus a pénteki máltai csúcstalálkozó elé bocsátva gondolatait.
    A vezetőknek küldött másik, hivatalos meghívólevélben Tusk felvázolta, hogy a migrációs válság megoldásának további lépéseiről is tárgyalnak majd az Európai Unió állam- és kormányfői Máltán.
    Tusk hozzátette, hogy a Fölközi-tenger keleti medencéjén keresztül vezető migrációs útvonal helyzetének stabilizálását követően az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek a migráció külső összetevőire összpontosítva, a Földközi-tenger középső medencéjében tapasztalt bevándorlási nyomás kezelésének lehetőségeit kell áttekinteniük.
    Arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet azonnali cselekvést igényel, különösen Líbia esetében, ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik. Líbia stabilitásának megerősítése fontosabb mint valaha - húzta alá. Ezzel egy időben védeni kell Európa külső határait és segíteni a líbiai hatóságoknak a befogadó központok létesítésében.
    A tanácsi elnök hozzáfűzte, hogy az uniós vezetők egynapos tanácskozásuk végén nagyratörő célokat rögzítő nyilatkozatot fogadnak majd el, amely egyértelműen és pontosan meghatározza a következő lépéseket.
    Nehéz helyzetbe hozza ugyanakkor az Európai Uniót a washingtoni politika megváltozása, amely "úgy tűnik, megkérdőjelezi az elmúlt 70 év amerikai külpolitikáját" - jegyezte meg. Emellett az Európa-párti elit politikai integrációba vetett hitének megrendülését, a populista érvek térhódítását és a liberális demokrácia alapvető értékei felőli kétségeit említette valós fenyegetésként.
    Kijelentette: a feszültségekkel és összeütközésekkel terhes időkben bátorságra, elszántságra, politikai szolidaritásra és az unióban maradó 27 tagállam összefogására van szükség.
    Magabiztos és látványos lépéseket kell tenni a külső és a belső biztonság helyreállítása, a társadalmi jólét biztosítása érdekében. Meg kell erősíteni a külső határokat, élénkíteni az együttműködést a terrorizmus elleni fellépés terén, s megőrizni a rendet és a békét az európai határokon belül - jelentette ki Donald Tusk.