Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovákiában is bemutatják a Megújuló épített örökségünk című tárlatot

2017-01-31 12:50:53

 

Több mint húsz kárpátaljai, erdélyi és felvidéki helyszín után a szlovákiai Szepsi városában, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Galériájában látható csütörtöktől a Megújuló épített örökségünk - értékmentés a Kárpát-medencében című, magyar vonatkozású műemléki rekonstrukciókat bemutató kiállítás. 

 

    A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Teleki László Alapítvány közös tárlata az 1999-2012 között, a magyar kormány támogatásával megújult külhoni magyar műemléki felújítások eredményeiről számol be - közölte az alapítvány az MTI-vel.
    A 25 tablón több középkori műemlék tekinthető meg, egyebek között a huszti, a benei, a bodrogszentesi és a hubói református templom, valamint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születési helye, a marosillyei Veres bástya felújítási munkálatai és a megújult épület.
    A tablók mellett számos műtárgy, így a huszti református templom fiatornyának, a székelydályai református templom karzatmellvédének vagy a gyulafehérvári római katolikus székesegyház XIII. századi kő domborműveinek másolata is látható lesz.
    A kormány 1999-ben indított programot a külhoni magyar vonatkozású műemlékek megmentésére a Teleki László Alapítvány közreműködésével. A határon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása, felújítása című projekt keretében 1999-tól 2006-ig húsz műemléket teljes körűen felújítottak és több mint 300 épületen folytak munkálatok. A 2011-ben újraindított projekt keretében újabb 30 jelentős műemlék állagmegóvása, helyreállítása történt meg. 
    A vándorkiállítás ezt a megújult magyar vonatkozású épített örökséget mutatja be több kárpátaljai, erdélyi és felvidéki helyszín után Szepsiben február 2-tól március végéig.