Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vizsgálatot indítottak Romániában a gyanúsan magas energiaárak miatt

2017-01-30 11:51:19

Vizsgálatot indított a román energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) az áramtőzsdén (OPCOM) kötött gyanús szerződések ügyében, miután az utóbbi hónapban megkétszereződtek az energiaárak Romániában, holott az országban több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

    Az Agerpres hírügynökség szerint a vizsgálatba a versenytanácsot is bevonják. Az árszabályozó hatóság kartellezést gyanít, azt feltételezi, hogy nem csak a kereslet és kínálat befolyásolták az árat a gyanús szerződésekben. A mintegy 250 szereplős hazai áramtőzsdén januárban mintegy 6800 gigawattórányi energia adásvételét bonyolították le a határidős piacon, és további 3400 gigawattórányit a másnapi piacon, olyan körülmények között, amikor Románia energiafogyasztása ebben az időszakban nem haladta meg a 6000 gigawattórát.
    Az energiaexportőr Romániában január 15-én és 23-án is európai rekordot döntött a másnapi energiaár (74,92, illetve 96,52 euróval megawattóránként), az elmúlt hétvégén pedig az OPCOM-on az energiaár elérte a 144 eurót megawattóránként, míg a hónap elején még 40-50 euróba került egy megawattórányi energia a román piacon. Az ANRE azt is gyanúsnak találja, hogy ezek munkaszüneti napok voltak Romániában, amelyeken csökken az energiakereslet, és így rendes körülmények között az áraknak is csökkenniük kellett volna.
    A  villamosenergia-árak Európa-szerte rekordokat döntöttek januárban a rendkívül hideg időjárás miatt. A romániai energiaárak a Digi24 hírtelevízió szerint azt követően nőttek ugrásszerűen, hogy az energiaügyi miniszter egy küszöbön álló energetikai válságról beszélt a január 12-i kormányülésen, arra figyelmeztetve, hogy a széntüzelésű hőerőműveknek csak négy napra elegendő tartalékaik vannak.