Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: Martin Schulz a múlt embere

2017-01-30 10:15:01

Martin Schulz a múlt embere, azt a politikát képviseli, amely a jelen problémáit okozta - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a német politikus előző napi beszédére, amelyet azt követően mondott, hogy a szociáldemokrata párt kancellárjelöltjévé választották.

    Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közléményében azt írta: nyilvánvaló, hogy ugyanazzal a gondolkodással, amellyel a problémát okozták, nem lehet a problémát megoldani. Martin Schulz képtelen változni, így valójában akadályozza az európai biztonság megerősítését, az európai emberek védelmét - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.
    A külügyminiszter szerint a szociáldemokrata politikus "az Európai Parlament elnökeként sem tett semmit a terrort magával hozó illegális bevándorlás ellen, most sem az európai emberek megvédése a célja, kizárólag német belpolitikai haszonszerzés miatt bírálja Orbán Viktort".
    "Martin Schulz téved. A magyar kormány rendkívül szolidáris Németországgal szemben. Magyarországon keresztül ugyanis nem jut illegális bevándorló Németországba. Megvédjük az unió külső határát, ezzel védjük Németországot is, erre a védelemre rengeteg pénzt költünk, rendőröket, katonákat mozgósítunk, és ehhez a munkához csak a V4-es partnereinktől és Ausztriától kaptunk segítséget, mégsem panaszkodunk az európai szolidaritás hiánya miatt" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, "Martin Schulz ezzel szemben nem csinál semmit, csak vagdalkozik, és megpróbálja megzsarolni azt, aki megvédi".  
    A közleményben a külügyminisztérium felidézte Martin Schulz beszédét, aki arról beszélt: "az, hogy az európai szolidaritás megbontásának leghangosabb képviselőjét Orbán Victor magyar miniszterelnököt, aki elutasít minden szolidaritást Németországgal a menekültpolitikában, a CSU körbeudvarolja és megtapsolja, a német érdekek nyílt megsértése".
    "A menekülteknek a kontinensünkön való fair elosztásáról van szó. Mert a szolidaritás és a fair teherelosztás az európai együttműködés bázisa. Németország szolidáris, ha a más országoknak nyújtott segítségről van szó - pénzügyileg is. Németország szolidáris, ha más országok fenyegetve érzik magukat és betartja a szankciókat is. De a szolidaritás nem egyirányú utca. Ha a szolidaritást egyes országoknál úgy értelmezik: az agráralapok és  a struktúratámogatási eszközöknél "Igen, kérem", az emberekkel való szolidaritásnál "Nem, köszönöm", akkor egy jövendőbeli szövetségi kormánynak a szolidaritás kérdését a menekültpolitikában össze kell kötnie a következő EU-pénzügyi tervezéssel" - idézték az SPD kancellárjelöltje által mondottakat.