Gedeon napja van. | 2024.03.28

Downing Street: London nem vonja vissza Trump meghívását

2017-01-30 09:02:08

A brit miniszterelnöki hivatal hétfői tájékoztatása szerint London nem vonja vissza Donald Trump amerikai elnök meghívását.

    A hétvégén petíció indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt.
    A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt heti washingtoni látogatásán, és Trump el is fogadta.
    A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás kezdeményezői szerint azonban "kínos lenne" II. Erzsébet királynő számára, ha Donald Trumpot állami látogatáson kellene fogadnia, mivel az amerikai elnököt "a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető magatartása és közönségessége alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa".     A petíciót hétfő délelőttig csaknem 940 ezren írták alá. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.
    A Downing Street szóvivője azonban hétfőn a BBC brit közszolgálati médiatársaság érdeklődésére közölte, hogy a brit kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez "populista lépés" lenne, és "lerombolná" a kétoldalú kapcsolatokban elért vívmányokat. A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint az Egyesült Államok "hatalmas, fontos szövetséges", és Londonnak "hosszú távon kell gondolkodnia".
    Trump meghívása ellen számos brit politikus is szót emelt, miután az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muszlim többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására.
    Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap "szégyenteljesnek és kegyetlennek" minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívását. A londoni polgármester szerint addig nem szabad "vörös szőnyeggel fogadni" Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak.
    Ugyanezt követelte Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője is.
    Állami látogatásra évente legfeljebb egy vagy két - igen ritka esetben három - alkalommal hív meg külföldi államfőket az udvar, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen invitálás.
    Az amerikai elnököknek - tekintettel a két ország közötti, sokat emlegetett "különleges viszonyra" - hivatali idejükben egyszer kijár ez a megtiszteltetés. II. Erzsébet királynő uralkodásának 65 évvel ezelőtti kezdete óta Donald Trump a tizenharmadik amerikai elnök, és tizenkét elődje közül tizenegy fordult meg Londonban az uralkodó vendégeként; az egyetlen kivétel Lyndon Johnson volt.