Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump és a dél-koreai ügyvezető elnök egyetértett abban, hogy erősítik védelmi erőfeszítéseiket Észak-Korea ellen 

2017-01-30 07:10:59

Donald Trump amerikai elnök és Hvang Kjo Anh, Dél-Korea ideiglenes elnöke washingtoni idő szerint vasárnap este telefonbeszélgetést folytatott, s megállapodott abban, hogy mindkét ország erősíti védelmi erőfeszítéseit Észak-Koreával szemben. 

    A Fehér Ház tájékoztatása szerint "a két politikus megállapodott abban, hogy intézkedéseket foganatosít a közös védelmi képességek erősítésére az észak-koreai fenyegetéssel szemben". Az amerikai elnöki hivatal tudatta azt is, hogy Donald Trump megerősítette az Egyesült Államoknak a Koreai Köztársaság megvédése iránti abszolút elkötelezettségét, beleértve a megnövelt elrettentő erő biztosítását is.     Az elnökválasztási kampány idején Donald Trump többször kifejtette, hogy kilátásba helyezi az amerikai csapatok visszavonását a Koreai-félszigetről és Japánból, amennyiben e két ország nem járul hozzá nagyobb mértékben az amerikai haderő állomásoztatásának költségeihez. Az új védelmi miniszter, James Mattis első útja azonban a héten éppen Dél-Koreába és Japánba vezet majd, s ezt az amerikai elnök és a dél-koreai ügyvezető elnök vasárnap esti telefonbeszélgetésében is megerősítette. Hvang Kjo Anh pillanatnyilag Dél-Korea ügyvezető elnöke, mert Park Gun Hje elnököt a szöuli parlament decemberben korrupciós vádak miatt felfüggesztette hivatalából. 
    Az amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap folytatott megbeszélést telefonon az Egyesült Arab Emírségek koronahercegével, Mohamed bin Zájid Ál-Nahajannal is.