Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fejlesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház működését - bővül a sebészet Kazincbarcikán (VIDEÓ)

2017-01-27 20:04:00

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 233 millió forint feletti összeget kapott az intézmény működését hatékonyabbá tevő fejlesztésekre

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház összesen hét pályázatot nyújtott be arra a 15 milliárd forintos keretre, amelyet 2016. év végén a kórház konszolidáció részeként kaphattak az egészségügyi intézmények. A benyújtott pályázatokból három pályázat részesült pozitív elbírálásban összesen 233.490.012 forint értékben.

A citosztatikus (kemoterápiás gyógyszer) keverék infúziók készítésére alkalmas labor kialakítására csaknem 24 millió forint támogatást nyert el az intézmény.

A jelenlegi előírások, elvárások alapján a veszélyes gyógyszereket különösen citosztatikumokat, olyan körülmények között kell készíteni, ahol minimalizálni lehet a fertőzés, szennyezés lehetőségét és a kórházi személyzet veszélynek kitettségét.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, dr.Kovács Lajos főigazgató - Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház, dr. Jakó Ildikó területi igazgató – ÁEEK Észak-Mo.TIG, dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos - B.A.Z Megyei Kórház 

Ennek érdekében szükségessé vált a Kórház jelenlegi laborjának átalakítása, hogy a laboron belül az infúzió és dolgozó útvonal teljesen elváljon egymástól, továbbá a betegszám növekedése miatt lehetőség legyen bővítésre, és talán a legfontosabb a labor citosztatikus szennyezettségének és mikrobiológiai szennyezettségének teljes visszaszorítása érdekében a megfelelő légtechnika kialakítása.

A labor felújításának elvégzése után lehetőség lesz rá, hogy más borsod megyei intézmények részére is a citosztatikus keverék infúziókat a kórház intézeti gyógyszertára készítse.

A rendszer kiépítésével nem csak az infúzió készítés gyógyszerészi felügyelete oldódik meg, hanem a tételes elszámolású gyógyszerek pontos elszámolása, amely racionálisabb gyógyszerfelhasználást eredményez, továbbá jelentősen javul a beteg- és a dolgozói biztonság is.

A Parenterális keverék infúziók és kis térfogatú injekciók unit dose (automata kiszerelést biztosító) rendszerének kialakítására 50,8 millió forintot nyert el a Kórház.

A tervezett fejlesztés keretében az Intézeti Gyógyszertárban egyedi parenterális (tápcsatornán kívüli táplálás) keverék infúziók készítésére alkalmas orvosi modul beszerzése történik meg, mely lehetővé teszi az egyénre szabott terápia tervezést.

A kórházban 2014-ben indult el a koraszülött ellátásban részesülő betegek számára a kistérfogatú parenterális tápláló injekciók, antibiotikumok névre szóló elrendelése és ellenőrzött körülmények közötti készítése, majd 2016-tól a felnőtt betegeknél is bevezetésre került a „betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadás”.

A tápláló infúzió kiválasztása minden esetben EGYEDI, a beteg tápláltsági állapotának és a beteg labor paramétereinek figyelembe vételével történik.
A parenterális keverék infúzió készítés továbblépésének és a kapacitás növelésének feltétele egy újabb a 6 csatornás rendszer megvásárlása.
Az egyedi parenterális tápláló keverék infúziók készítését a Kórház szeretné kiterjeszteni a régióra, mivel a környező kórházakban a betegek egyénre szabott parenterális táplálásra nincs lehetőség, mivel egyik intézmény sem rendelkezik parenterális keverék infúziót készítő laboratóriummal.
A regionális ellátásra való törekvés indokai az egyénre szabott individuális gyógyszerellátás javítása, a racionálisabb gyógyszerfelhasználás és a környezetszennyezés csökkentése.
A beszerzésre kerülő rendszer alkalmazásával nő a beteg-és gyógyszerbiztonság, aszeptikus körülmények között készülnek az injekciók, a készítés minden lépése elektronikusan rögzített és visszakereshető, racionalizált lesz a gyógyszerfelhasználás.

A harmadik nyertes pályázatra, a Teleradiológia fejlesztésére 158,75 millió forint támogatást nyert a kórház.

A támogatás révén a Kórház egy új távleletezésre alkalmas PACS rendszert kíván beszerezni. A rendszer fejlesztésével a jelenleg Miskolc-Sátoraljaújhely között működő együttműködés kiterjeszthetővé válik a térség valamennyi intézményére, sőt, igény esetén az ország bármelyik kórházára.

A teleradiológia, telekonzultáció bevezetésével erősödik a térségben található egészségügyi szolgáltatók közötti szakmai együttműködés, megvalósul a „lelet utazik nem a beteg” elv.

A rendszer alkalmazásával számos képalkotó vizsgálat megismétlése szükségtelen válik, ezzel időt és pénzt lehet megtakarítani. A betegek számára káros hatással bíró diagnosztikai terhelés csökkenthető, ill. akut beavatkozás esetén a korábbi diagnosztikai információ azonnal rendelkezésre áll, így az újbóli elkészítés nem késlelteti a betegellátást.

Csökken a kevés szakember miatti várakozási idő, várólista. A központból (központokból) történő leletezés által humánerőforrás koncentráció jön létre. Az átmenetileg szabad radiológiai kapacitások bevonásával áthidalhatók a földrajzi távolságok és a jó szakember-ellátottságú intézményből lehetővé válik a távleletezés alkalmazásával a helyettesítés és a részmunkaidő kiváltása.

A telekonzultációs rendszer kiépítése a tudásmegosztás és továbbképzés lehetőségét is magában hordozza.
Jelentős megtakarítás érhető el országos szinten az ismételt vizsgálatok kiszűrésével.