Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: a Hitelintézeti Szemle különszáma Kínára, a kínai gazdaság kihívásaira fókuszál

2017-01-27 18:39:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudományos folyóirata, a Hitelintézeti Szemle most megjelent különszáma Kína világgazdaságban betöltött szerepének áttekintésével, a kínai gazdaság kihívásaival foglalkozik - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, a különszám főszerkesztője a szemlét bemutató tájékoztatón, pénteken Budapesten.

    Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatóprofesszora a tájékoztatón elmondta: írásában a kínai GDP-növekedés utóbbi években tapasztalt lassulása kapcsán a gazdasági növekedés forrásainak változó szerepét, a növekedési pályaváltás fő vonásait elemezte a 2010 utáni időszakban. 
    A szerző szerint a  termelési tényezők mennyiségi bővítésén alapuló extenzív gazdasági növekedés forrásai és hajtóerői kimerültek Kínában, a növekedési pályaváltást legfőképpen a GDP dinamikájának 2007 óta tapasztalható lassulása teszi szükségessé.
    A professzor a tanulmányában megállapítja: a növekedési pályaváltás során a kínai gazdaságpolitika inkább a politikai racionalitást preferálja a gazdaságival szemben, a nagy, átfogó, gyökeres változtatások helyett a fokozatosság elve alapján kis lépéseket, folyamatos reformokat valósít meg. Ennek  során az ország vezetése előtérbe állít bizonyos ideológiai-politikai korlátokat, például egyelőre elutasítja a privatizálást - mutatott rá a professzor.