Auguszta napja van. | 2024.03.29

Merkel: csak együtt lehet megbirkózni az EU előtt álló kihívásokkal

2017-01-27 14:47:00

 Németország és Franciaország közös meggyőződése, hogy az Európai Unió tagállamai csak együtt birkózhatnak meg a közösség előtt álló nagy belső és külső kihívásokkal - mondta a német kancellár pénteken Berlinben a Francois Hollande francia államfővel folytatott megbeszélése előtt.

    Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az EU elődjét, az Európai Gazdasági Közösséget megalakító római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából Németország és Franciaország felszólítja az uniós tagállamokat és intézményeket, hogy egyértelműen és közösen tegyenek hitet EU és "liberális demokráciáink" mellett.
    Elmondta, hogy a tanácskozás után a francia államfővel együtt tisztelegnek a karácsony előtti berlini iszlamista terrortámadás áldozatai előtt, a merénylet helyszínén. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az iszlamista terror veszélyét csak összefogással lehet legyőzni.
    Francois Hollande nyilatkozatában kiemelte, hogy az uniós országok "erősebbek és szolidárisabbak, ha együtt cselekednek".