Gedeon napja van. | 2024.03.28

Miniszterelnökség: közös fellépésre van szükség minden antiszemita, rasszista jelenséggel szemben

2017-01-27 14:33:00

 A Miniszterelnökség szerint a holokauszt üzenete, hogy a tisztelet és a főhajtás mellett gyors, eredményes és kompromisszumok nélkül közös fellépésre sarkallja Európa és a világ népeit minden jelenleg tapasztalható antiszemita és rasszista jelenséggel szemben.

    A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a Miniszterelnökség kegyelettel emlékezik a csaknem hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatra - olvasható a tárca pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Kiemelték: ez a nap emlékezésre és főhajtásra hív minden jóakaratú embert, hogy közösen végezzék el a vészkorszak és a II. világháború "látható és láthatatlan sebeinek gyógyítását". A magyar kormány ennek jegyében hirdetett 2014-ben holokauszt-emlékévet, támogatja a budapesti és vidéki zsinagógák felújítását, valamint az elhagyott zsidó temetők rendbehozatalának programját - tették hozzá.
    Azt írták: a holokauszt üzenete, hogy a tisztelet és a főhajtás mellett gyors, eredményes és kompromisszumok nélkül közös fellépésre sarkallja Európa és a világ népeit minden jelenleg tapasztalható antiszemita és rasszista jelenséggel szemben. Ennek részeként az embereknek fel kell emelniük szavukat akkor is, amikor "az európai értékeket évszázadok óta meghatározó zsidó-keresztény gyökereinket érik erőszakos fenyegetések, terrorista támadások" - írták.
    Felidézték: az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben döntött arról, hogy minden évben január 27-e legyen a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Ezen a napon a világ az Auschwitz-Birkenau-i náci koncentrációs tábor felszabadulására emlékezik. Magyarország az ENSZ döntését megelőzve már 2000-től minden évben megemlékezik a holokauszt magyarországi áldozatairól.