Andrea napja van. | 2024.04.18

Informális bizottsági ülésen foglalkoztak a légszennyezettséggel 

2017-01-27 12:40:32

Határozatképtelenség miatt informális ülésen foglalkozott az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága a légszennyezettségi helyzettel pénteken. A testület LMP-s elnöke a kormányt hibáztatta a szmoghelyzet miatt, fideszes alelnöke tematikus ülést indítványozott.

    Sallai R. Benedek bizottsági elnök felrótta a kormánypárti képviselők távolmaradását, Bencsik János, a testület fideszes alelnöke arra hivatkozott, csak egy nappal az ülés előtt kaptak meghívót.
    Sallai R. Benedek a kormányt tette felelőssé a légszennyezettségi helyzetért. Szerinte ezt az alapvetően nagyvárosi problémát Fidesz-kormány rossz energiapolitikája "exportálta" falvakba, a mostani szmoghelyzet pedig felkészületlenül érte az országot: kapkodva születtek döntések a megelőzés és a felkészült, szervezett ügykezelés helyett. Hangsúlyozta: Magyarországon 10 és 20 ezer közé teszik azok számát, akiknek idő előtt halálát a levegőszennyezettség okozza. 
    Közölte: határozati javaslatot nyújt be, amelyben arra kéri a kormányt, hogy alkosson protokollt az ilyen helyzetek kezelésére, és tegyen meg mindent a légszennyezettségi határértékek betartására.    
    Bencsik János azt javasolta, hogy a parlamenti ülésszak megkezdését követően tartsanak tematikus bizottsági ülést az ügyben, valamint bizottsági határozati javaslatban indítványozzák a kormány számára, hogy készüljön helyzetértékelés, mennyire kitett a Kárpát-medence és Magyarország azoknak az éghajlati és időjárási helyzeteknek, amelyek alapvetően meghatározzák a kialakult helyzetet, és ezt milyen mértékben lehet befolyásolni.
    A bizottság az informális tanácskozás keretében meghallgatta az ülésre meghívott vendégeket, így a Belügyminisztérium, az Országos Közegészségügyi Központ, a Főpolgármesteri Hivatal, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Magyarország Egyesület képviselőjét.
    Kuczik János ezredes, a budapesti rendőrfőkaptány rendészeti helyettese azt mondta: a rendőrségi állományt felkészítették a szmogriadóval kapcsolatos jogszabályokra, és szabálysértés esetén megteszik a szükséges lépéseket.
    Molnár Zsolt, a Főpolgármesteri Hivatal szakmai főtanácsadója Tarlós István főpolgármester nevében köszönetet mondott a budapestieknek és a fővároson átutazóknak azért az együttműködésért, amivel hozzájárultak a forgalomcsökkenéshez. Elmondta: egy 2011-es kormányhatározat írta elő a szálló por csökkentését és a szmogszabályozás áttekintését, a földművelési tárca pedig "szmogbizottságot" hozott létre. Közölte: a szmogriadó jogi környezetével kapcsolatos javaslataikat a főpolgármester eljuttatta a miniszterelnöknek.
    Hofer Ádám, az Országos Közegészségügyi Központ megbízott igazgatója elmondta: ötévenként felmérik a harmadikos gyerekek légzőszervi egészségét és eszerint gyakrabban fordulnak elő allergiás, asztmatikus és légzőszervi tünetek azoknál a gyermekeknél, akiknél otthon szilárd tüzelőanyaggal fűtenek.  A lakosság tudatosságának növelését szorgalmazta abban, hogy ha tudnak, gázzal és ne vizes fával, lignittel vagy hulladékkal fűtsenek. 
    Az MSZP-s Heringes Anita úgy reagált: a hulladékkal való fűtés a szegénységből és nem a tudatlanságból fakad, ugyanis a szociális tűzifaprogramban kiosztott fa már karácsony előtt elfogyott, ráadásul nem jó minőségű, hanem vizes fát kaptak a rászorulók. 
    A Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András ezzel szemben azt állította, az illegális tüzelés mennyiségének 70 százaléka igenis tudatlanságra vezethető vissza, nem szegénységre, ugyanis sokan vannak olyanok, akik megtehetnék, hogy legálisan fűtsenek, mégis hulladékot égetnek; ezért szükség van a hatósági fellépésre. Szerinte az alapprobléma az, hogy Magyarországon rendszeresen magas a levegő szennyezettsége, az év nagy részében meghaladja az egészségügyi határértéket, ugyanakkor a szálló por csökkentésére vonatkozó programból nagyon kevés dolgot hajt végre a kormány. A szmogriadó rendeletének módosítását, a lakossági tájékoztatás javítását, az elavult buszok cseréjét, valamint az elektromos kétkerekű járművek elterjesztését és dugódíj bevezetését javasolta.
    A Greenpeace Magyarország Egyesület szakértője, Simon Gergő is úgy vélte: a rossz helyzet ellenére nem tesz elegendő lépéseket a kormány a folyamatos légszennyezés ellen, emiatt kötelezettségszegési eljárás is érvényben van Magyarországgal szemben. Hozzátette, a szmogriadó kihirdetésével mindig kicsit elkésnek az illetékesek, hamarabb kellene intézkedést hozni, valamint javítani kellene a tájékoztatást.