Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: még egy hónapig lehet jelentkezni első körben a Határtalanul! program felhívásaira 

2017-01-27 12:53:00

Még egy hónapig lehet jelentkezni első körben a Határtalanul! program 2017/2018-as tanévre vonatkozó felhívásaira - közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

    A program során magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával vehetnek részt osztálykiránduláson a szomszédos országok magyarlakta területein. 
    Rétvári Bence elmondta: 2010 után a kormány egyértelműen célul tűzte ki, hogy a diákoknak tanulmányaik alatt legalább egyszer alkalmuk legyen határon túli magyar fiatalokkal, közösségeikkel találkozni.  
    A  program évről évre bővült, újabb diákok kapcsolódnak be, így 2013 óta a diákok száma háromszorosára, az iskoláké két és félszeresére nőtt. Kitért arra is, hogy 2016/17-ben 43.631 diák vesz részt a programban, és 11 607 diák érkezik határon túlról Magyarországra. 
    A parlamenti államtitkár beszámolt arról is, hogy idéntől több változtatás is történt a program lebonyolításában. 
    Folyamatosan lehet pályázni, és folyamatosan bírálják el a kérelmeket. Ennek első köre a február 28-i határidő. A korábbi 38 ezer forint helyett 60 ezer forint áll rendelkezésre diákonként és a támogatási összeget szélesebb körben lehet felhasználni.
    Utazási és szállási költés mellett étkezésre, kárpátaljai kirándulás esetében útlevél-kiállítására, továbbá programok költségeire, projektvezető tiszteletdíjára fordíthatják az iskolák.
    Rétvári Bence elmondta: a kormány a mostani tanévben közel 2 milliárd forintot fordít a programra, de jövőre, mivel felülről nyitott keretről van szó, ez még magasabb is lehet.