Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megrongáltak Kijev mellett egy ukrán-lengyel síremléket, Varsó tiltakozott

2017-01-26 14:09:03

Vandálok Kijev mellett megrongáltak egy temetői emlékművet, amelyet a sztálini kényszermunkatáborokat (Gulag) is működtető, számtalan tömeggyilkosságot elkövető szovjet belügyi titkosrendőrség, az NKVD ukrán és lengyel áldozatainak emeltek - jelentette az ukrán sajtó.

    A Kijev közelében fekvő Bikivnya településen lévő temetőben az áldozatok neveit felsoroló márványtáblákra az ismeretlen elkövetők vörös festékkel trágár szavakat, valamint "Galícia SS", és egyéb feliratokat festettek. 
    A lengyel külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott az incidens miatt. 
    Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitter közösségi portálon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy határozottan elítéli az emlékmű megbecstelenítését, amit szerinte oroszbarát vagy Moszkva által felbérelt "provokátorok" hajtottak végre. Ígéretet tett arra, hogy az elkövetők megkapják ezért a büntetésüket. 
    A kijevi rendőrség sajtóosztálya közölte, hogy megindították a nyomozást a tettesek felkutatására. A helyszín átvizsgálásakor a rendőrök megtalálták a festékszórót, benne a vörös festék maradványaival, amelyeket bűnügyi laborba küldtek vizsgálatra.
    Eddig egyet szervezet sem jelentkezett a rongálás elkövetőjeként.
    Kijev nem először vádolja Oroszországot azzal, hogy igyekszik aláaknázni az Ukrajna és Lengyelország közötti jó viszonyt. Tavaly a második világháborús volinyi (volhíniai) tragédia történelmi megítélése vetett árnyékot egy időre Kijev és Varsó kapcsolataira. A lengyel parlament mindkét háza 2016 júliusában határozatot fogadott el, amelyben népirtásnak minősítette az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, lengyelországi történészek szerint több mint százezer lengyel áldozattal járó mészárlást. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szeptemberi kijevi látogatása alatt viszont egyezség született az ukrán féllel arról, hogy a két ország történészei közösen fogják megvizsgálni a volinyi mészárlás körülményeit.
    Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Varsót, hogy ne tegye aktuálpolitikai üggyé a volinyi tragédiát. Az ukrán parlament szeptember 8-án elfogadott határozatában felhívta a lengyel honatyák, a teljes varsói vezetés és a lengyel társadalom figyelmét, hogy az ukránok elleni hangulatkeltés olyan "érzékeny" időszakban történik, amikor Ukrajna "háborúban áll" Oroszországgal. "Az agresszor vitatott történelmi eseményeket, köztük a negyvenes években történteket is felhasználja az államunk elleni háborúban" - figyelmeztetett a kijevi törvényhozás.