Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német lap: legalább az őszi választásokig fenntartanák az ellenőrzést a bajor-osztrák határon

2017-01-26 09:00:44

A német kormány legalább a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokig fenntartaná a migrációs válság miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzést a bajor-osztrák határon - írta csütörtökön a Berliner Morgenpost című német lap.

    Az újság az ellenzéki Zöldek Bundestag-frakciójának írásbeli kérdésére adott kormányzati választ idézve azt írta, hogy a berlini vezetés megítélése szerint várhatóan 2017 közepe után is szükség lesz a határellenőrzés folytatására.
    Thomas de Maizire belügyminiszter a lap értesülése szerint azzal számol, hogy az év végéig biztosan folytatni kell az ellenőrzést. A kereszténydemokrata (CDU) politikus más álláspontot nem is igen tudna sikerrel képviselni választói előtt a szeptember 24-re kiírt Bundestag-választás kampányában - jegyezte meg a fővárosi lap.
    A belső egyeztetéseken a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség is a migrációs válság miatt 2015 szeptemberében bevezetett intézkedések fenntartását javasolja, helyzetértékelése szerint erőteljes marad az Európára nehezedő migrációs nyomás, és nem enyhül a menedékkérők áramlása miatt a schengeni övezet országai között kialakult nyomás sem - tették hozzá.
    Éppen a napokban jelentették be, hogy a leginkább érintett határszakaszon, Bajorország déli részén 550-ről több mint 1100-ra emelik a szövetségi rendőrség kötelékében dolgozók számát. A Boden-tó és Berchtesgaden közötti 650 kilométeres határszakaszon 2016-ban mintegy 77 ezer menedékkérő érkezett, és számuk a január-februári több tízezres szinthez képest a balkáni migrációs útvonal lezárása révén nagymértékben csökkent, de a hullám nem csillapodott le teljesen, az érkezők száma a havi 1200-1400 közötti szinten stabilizálódott.
    Az Európai Bizottság szerdán a Németország és a schengeni övezet több más tagja által ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzés további három hónapos - február közepétől május közepéig tartó - meghosszabbítását javasolta az Európai Unió Tanácsának. Indoklása szerint még nem hajtották végre maradéktalanul a schengeni övezet rendes - belső határellenőrzés nélküli - működésének helyreállítására kidolgozott ütemtervet.