József napja van. | 2024.03.19

NFM: a fővárosból kitiltott autósok ingyen utazhatnak a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz járatain

2017-01-25 15:12:59

Ingyenessé tették a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain szerda délután négy órától a szmogriadó visszavonásáig - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

    Azt írták, a Fővárosi Közgyűlés döntését támogatva rendelték el az intézkedést Budapest közigazgatási határán belül.
    Azok utazhatnak ingyen gépkocsijuk forgalmi engedélyének felmutatásával, akiknél a dokumentumban a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy akiknek a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot - olvasható a közleményben.
    Korábban a Fővárosi Közgyűlés a tömegközlekedést tette ingyenessé szerda délután négy órától - a forgalmi engedély felmutatása mellett - azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt.
    A testület egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást. Ezt Tarlós István főpolgármester szóban kezdeményezte azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején.
    Szerdára az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség, de északkeleten továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.
    Az Országos Közegészségügyi Központ térképén szerdán délelőtt Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.
    Tizenöt település - Budapest, Vác, Esztergom, Dorog, Tatabánya, Tököl, Dunaújváros, Győr, Szentgotthárd, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok és Salgótarján - levegőjét minősítették egészségtelennek.
    Még mindig sok településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata. A fővárosi önkormányzat szerdára virradó éjjel kiadott közleményében azt írta: továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány