József napja van. | 2024.03.19

Kormányszóvivő: Érdekes, hogy 2010 előtt a Transparency Internationalnek nem volt jelentős észrevétele

2017-01-25 13:26:36

Kovács Zoltán kormányszóvivő érdekesnek tartja, hogy a Transparency Internationalnek (TI) 2010 előtt - a Gyurcsány-Bajnai kormányzás időszaka alatt, amikor alapvető problémák voltak közpénzfelhasználással - nem volt jelentős észrevétele.

    A kormányszóvivő az MTI-nek reagált arra, hogy szerdán a TI bemutatta jelentését, amely szerint Magyarország az 57. a szervezet korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszva vissza.
    Kovács Zoltán szerint "érdekes", hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, holott a magyar baloldal kormányzása alatt "szétlopták az európai uniós forrásokat", óriási bajban volt a közpénzfelhasználás, és csökkent a gazdasági növekedés. Ebben az időszakban egy sor olyan jel volt, ami arra utalt, hogy alapvető problémák vannak a közpénzek kezelésével, mégis elmaradt ez a kritika - tette hozzá.
    Ugyanakkor hangsúlyozta: az elmúlt években új tendencia bontakozott ki, hiszen a polgári kormány felelősen gazdálkodik a forrásokkal, a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, a tartós növekedési pálya pedig lehetővé tette, hogy egyre több célra jusson pénz, így indulhattak el az életpályamodellek és a bérrendezés.
    "Minimum furcsa azzal vádolni Magyarországot, hogy most, az Orbán-kormány alatt van probléma a korrupcióval" - fogalmazott.
    Hozzátette: az Európai Unió által kiadott mutatók és eredmények azt mutatják, hogy nincsen olyan jelzés, ami alapján Magyarországon nagyobb aggodalomra lenne ok a korrupcióval kapcsolatban.
    A kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a korrupció elleni harcban, zéró tolerancia van ebben a tekintetben.