József napja van. | 2024.03.19

Fazekas: folyamatosan nő a magyar mezőgazdaság kibocsátása

2017-01-25 12:44:39

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGROmashEXPO - 7. AgrárgépShow kiállítás szerdai megnyitóján Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban.

    A szombatig látogatható, négynapos agrárgépipari seregszemlén Fazekas Sándor kiemelte: az agrárium a magyar gazdaság motorja, nemcsak átvitt értelemben, hanem valóságosan is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje. Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium egyik fontos tartópillére - közölte.
    Hozzátette: az agrárium a legfrissebb GDP-adatok szerint a bővüléshez 21,4 százalékkal járul hozzá.
    Kifejtette, súlya és jelentősége folyamatosan nő nemcsak a külkereskedelmi forgalomban - az exporttöbblet biztosításában -, hanem a foglalkoztatásban is, hiszen az elmúlt fél évtizedben 50 ezer új munkahellyel gyarapodott az ágazat. Tavaly 16 és félezer állás jött létre az agráriumban.
    A miniszter szerint az eredmények a technikai, technológiai megújításnak is köszönhetők.
    Fazekas Sándor úgy ítélte meg, hogy a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017. a gépgyártők és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad.
    Az optimizmust osztja Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke, aki az MTI-nek elmondta: tavaly, az előző évihez hasonlóan, mintegy 155-160 milliárd forintot tett ki a becslések szerint a magyarországi mezőgépforgalom. Az idén az elnök szerint a forgalom 165-170 milliárd forint lehet.
    Fazekas Sándor beszélt arról is, nem véletlen, hogy Magyarország volt az idei berlini Zöld Hét (Grüne Woche) - a világ egyek legjelentősebb mezőgazdasági kiállításának - díszvendége, ezzel ismerték el ugyanis a magyar agrárium utóbbi években nyújtott kimagasló teljesítményét. A miniszter megjegyezte: ezt a teljesítményt a magyar fiatalok szintén elismerik, "díjazzák", amit az is mutat, hogy a mezőgazdasági szakképzésbe jelentkezők száma három év alatt 20 százalékkal nőtt. Mindez alátámasztja azt is, hogy a vidéki életforma egyre népszerűbb a fiatalok körében - mondta.
    Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az AGROmashEXPO-n, az AgrárgépShow-n, valamint a Magyar kert, valamint a Szőlészet és pincészet társkiállításokon mintegy 40 ezer négyzetméteren több mint 300 kiállító mutatja be termékeit, kínálja szolgáltatásait, a kiállítók mintegy tizede külföldről érkezett.
    A megnyitó végén több szakmai elismerést is átadtak a kiemelkedő szakmai teljesítményt elérő cégeknek.