József napja van. | 2024.03.19

Őrizetbe vettek hét embert Brüsszelben terrorizmussal kapcsolatos rajtaütésben

2017-01-25 12:07:44

Őrizetbe vettek hét embert Brüsszelben a terrorellenes intézkedések keretében tartott házkutatások során. Fegyvereket vagy robbanóanyagot nem találtak a hatóságok - közölte a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

    A belga főügyészség tájékoztatása szerint a rajtaütés az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai harcaiban részt vett, majd onnan Belgiumba visszatért egykori harcosok felkutatására irányult.
    Az összehangolt rendőrségi akciókat nem a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben indították - húzták alá.
    Az akció során nyolc lehetséges búvóhelyet kutattak át a hatóságok Brüsszel Laeken, Anderlecht, Molenbeek és Schaerbeek nevű negyedeiben.
    Az Európai Unió tagállamai közül Belgiumból csatlakozott a legtöbb, 465 ember az Iszlám Államhoz. A hatóságok információi szerint az év elejéig 114 belga állampolgár hagyott fel a harccal és indult vissza Európába, amíg 4 ember éppen úton van, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez - írta a lap.