Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: a bérmegállapodás révén idén várhatóan tovább bővül majd a kiskereskedelem

2017-01-25 09:24:23

 Tavaly novemberben a kormány és a szociális partnerek által elfogadott bérmegállapodás révén idén jelentősen emelkedik a minimálbér és szakmunkás garantált bérminimum ezáltal pedig tovább bővül majd a kiskereskedelmi forgalom, ami hozzájárul a GDP növekedéséhez is - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

    A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit.
    Az államtitkár hozzátette: a kiskereskedelemi forgalom 4,5 százalékos növekedése elmarad a lakosság jövedelmi emelkedésétől, ami az emberek megtakarítási hajlandóságára mutat rá. 
    Lepsényi István szerint a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem erősödése azzal magyarázható, hogy a lakosság most kezdi behozni elhalasztott vásárlásait.
    Kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom emelkedése egyebek mellett annak köszönhető, hogy nőtt a családok jövedelme, emelkedtek a fizetések, csökkent a munkanélküliség és alacsony az infláció.