Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elemzők: 2018 közepe-vége előtt nem változik az alapkamat

2017-01-24 17:59:00

Elemzők szerint várható volt a jegybanki alapkamat 0,90 százalékon tartása, a monetáris tanács keddi döntését kommentáló szakértők többsége szerint 2018 közepe-vége előtt nem változik az alapkamat Magyarországon. A CIB elemzője 2017 végéig vár változatlan alapkamatot.

    Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a döntés nem okozott meglepetést, ezért a piac sem reagált különösebben a bejelentésre. Úgy vélte, a monetáris tanács 2018 végéig változatlanul 0,90 százalékon hagyhatja az alapkamatot, azonban tovább lazíthat a pénzügyi kondíciókon, hiszen a bankközi kamatok még tovább csökkenhetnek.
    Az elemző szerint még tovább csökkenhet a három hónapos bankközi (Bubor) kamat a jelenlegi 0,27 százalékról, és a nominális kamatok csökkenésével párhuzamosan az infláció fokozatosan gyorsulni fog, becslése szerint idén 2,3 százalék lesz az átlagos inflációs ráta.
    Az idei év nagy kérdése, miként alakítja a magyar pénzpiacon uralkodó likviditási kondíciókat a jegybank, vezet-e be új eszközt a meglévők mellé, vagy esetleg szüntet-e meg a meglévők közül. Az biztos, hogy március végére a három hónapos betétben 900 milliárd forintról 750 milliárd forintra csökken a bankrendszer által elhelyezhető likviditás, így a bankközi kamatok és a magyar pénzpiacon uralkodó rövid hozamok hosszú ideig nyomott szinteken ragadhatnak.
    Úgy vélte, érdemes lesz figyelni, miként viselkednek a nagy jegybankok, mint az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). Az EKB laza monetáris politikája segíti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) abban, hogy fenntartsa az alacsony kamatokat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Fed idén újabb kamatemelésekre készül, amelyek korlátozhatják a magyar jegybank mozgásterét - hívta fel a figyelmet az Erste elemzője.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a várakozásoknak megfelelőnek nevezte kommentárjában az alapkamat tartását, a banknál 2018 közepéig nem számítanak emelésre. Úgy vélte, a jegybank márciusi Inflációs jelentésében előre jelezheti a 3 százalékos cél elérését, szigorítani ugyanakkor mindaddig nem szükséges a szakértő szerint, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos sávon belül marad.
    A Takarékbank elemzője szerint az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb a 3 hónapos betétállomány szűkítése azért, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a bankközi kamatlábak és a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek, így a kiemelten fontos, számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos Bubor kamatláb már 0,3 százalék alá csökkent - írta Suppan Gergely.
    Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője a döntés után kiadott jegybanki közleményre reagálva azt írta, az semmilyen új információt nem tartalmazott, a jegybank továbbra is figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Úgy vélte, az MNB 2017 nagy részében kivár a további intézkedésekkel, 2017 második felében azonban jó eséllyel átalakul majd a monetáris politika keretrendszere, így arra számít, hogy a sikeres likviditás-kiszorítás után a három hónapos eszközt akár már a harmadik negyedév végére felválthatja egy aktív oldali, az EKB-hoz hasonló hitelezési rendelkezésre állás. Ezt a váltást korábban 2018-ra tették a pénzpiaci szereplők - jegyezte meg. Jelenleg az MNB a passzív oldalon áll, azaz a betéti oldalon lévő eszközével kívánja meghatározni a rövid lejáratú kamatokat. Ez a jegybank mérlegében kamat oldalon veszteségként jelenik meg, amely azonban az alacsony kamatszint mellett egyre kisebb, valamint a jegybank mérlegének szűkülése is erodálja a veszteséget. Az MNB vezetőinek néhány nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a jövőben a testület a hitelezési oldalon álljon rendelkezésre - áll a kommentárban.
    Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője úgy vélte, hosszabb ideig, akár 2017 végéig változatlan lesz az alapkamat. További nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra - írta. Újabb jegybanki hitelprogramok bevezetése egyelőre nem várható a szakértő szerint.
    Az egyéb kamatok sem változtak, továbbra is negatív, mínusz 0,05 százalék az egynapos betéti kamat, míg az egynapos hitelkamat és az egyhetes hitelkamat szintje megegyezik az alapkamatéval, 0,90 százalék.